Exemple de aplicații care utilizează gamificarea pentru implicarea utilizatorilor
Tot mai multe aplicații mobile cuceresc piața și devine mai greu pentru dezvoltatori să se evidențieze printre concurenți. În zilele noastre, oamenii, în special millennials și generația Z, tind să se plictisească destul de ușor. Prin urmare, doar ceva interesant și provocator îi poate menține în mod constant implicați.
Din fericire, se pot implementa multe strategii de implicare și reținere a utilizatorilor: managementul rețelelor sociale, experiențele clienților în cadrul produsului, reduceri personalizate, cadouri etc., care pot ajuta companiile să rămână competitive. Și gamificarea este una dintre cele mai puternice metode de implicare a utilizatorilor.
Poate că nu e așa ușor observabil, dar gamificarea poate fi găsită și în viața de zi cu zi, cum ar fi pe plan profesional (de exemplu, în recrutare), nu numai în aplicațiile mobile. Totodată, unele magazine pot oferi clienților un fel de stickere în funcție de suma pe care au cheltuit-o, astfel încât aceștia să le poată schimba ulterior pentru un produs promovat sau să participe la o tombolă cu premii. Astfel de tehnici încurajează cumpărătorii să frecventeze magazinul respectiv. Așa funcționează gamificarea în viața reală și astăzi, din ce în ce mai multe aplicații mobile folosindu-se de beneficiile sale.
Potrivit unui raport al Statista, în 2021 există peste 2.700 milioane de utilizatori activi de aplicații mobile în întreaga lume.
Gamificarea poate influența și motiva oamenii prin faptul că trezește curiozitatea, stimulează competiția, creează un sentiment de control. Nimănui nu-i place să fie forțat să facă ceva. De aceea, scopul cheie al oricărui joc existent este de a oferi utilizatorilor control și de a-i lăsa să decidă ce etapă vor îndeplini în continuare.
Pentru gamificare, indicat este, în primul rând, să dezvolți un sistem de recompense ușor de utilizat. În loc să promiți o recompensă mare la sfârșitul procesului creat, împarte-o în bucăți mai mici, pe care le oferi la finalizarea fiecărei etape. O mulțime de portaluri online pot fi folosite ca surse de inspirație pentru asta. Unul dintre ele este PokerStars Casino, unde, indiferent de jocul ales, mecanismul din spate este simplu de înțeles și victoria este ușor de obținut. PokerStars Rewards are șase niveluri, fiecare nivel fiind recompensat cu un tip diferit de Rising Chest. Cu cât nivelul cufărului este mai mare, cu atât recompensele pe care cineva le va câștiga sunt mai mari. Numărul de Puncte Recompensă reprezintă valoarea cufărului la fiecare nivel și numărul de cufere necesare pentru a trece la fiecare nivel superior (într-o perioadă de 28 de zile) este reprezentat într-un grafic, astfel încât utilizatorul/jucătorul să aibă o vizualizare mai bună.
Foarte importante sunt și elementele de design. Ecusoanele sunt o reprezentare vizuală a realizărilor utilizatorilor, care indică performanța acestora în cadrul aplicației. De exemplu, unele trackere de fitness introduc ecusoane sau insigne pe baza numărului de pași pe care utilizatorul i-a parcurs pe durata utilizării aplicației de fitness.
Nivelurile sunt partea integrantă a lumii jocului. Cu fiecare nivel, complexitatea jocului crește, provocând utilizatorul să ajungă mai departe.
Diagramele de performanță sunt grafice care arată cum a performat jucătorul în comparație cu rezultatele anterioare și urmăresc înregistrările individuale.
Punctele sunt recompense de bază pe care utilizatorul le primește pentru realizările sale, pe măsură ce progresează în joc.
Tablourile de bord sunt liste cu clasamente ale jucătorilor care ajută la definirea unei clasificări a celor care au performat cel mai bine într-o anumită activitate. Spre deosebire de graficele de performanță care arată reușitele unui utilizator într-o anumită perioadă de timp, un tablou de bord arată performanța în raport cu a altora.
Moneda din joc este mijlocul de „plată” pentru beneficiile legate de joc – vieți suplimentare. Jucătorul poate obține această monedă ca recompensă pentru anumite realizări, sau ca bonus zilnic.
Toate aceste elemente pot fi implementate cu ajutorul unui software specializat de gamificare. Niște sugestii ar fi Amazon GameCircle, Apple’s Game Center sau Google Game Services.
Nu în ultimul rând, un dezvoltator de aplicații mobile trebuie să aibă în vedere să păstreze totul simplu. Gamificarea înseamnă distracție și simplitate, astfel încât utilizatorul să înțeleagă intuitiv în ce stadiu se află în prezent și ce ar trebui să facă în continuare. Responsabilitatea unui dezvoltator de aplicații este să ghideze utilizatorul prin fiecare pas, în mod transparent.