Misiunea domnului ambasador Durante Mangoni la Cluj Napoca

Misiunea domnului ambasador Durante Mangoni Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, însoțit de șeful Biroului Economic-Comercial, Alice Rubini, de Dna. Director al Agenției ICE la București, Micaela Soldini și de responsabil Biroului de presă și Afaceri Culturale, Dl. Vincenzo Tamarindo, a efectuat o misiune la Cluj-Napoca în perioada 2-4 februarie 2022. Delegația a fost asistată de Consulul Onorific, Dl. Massimo Novali.

Județul Cluj reprezintă un ecosistem inovator susținut de activități de cercetare și dezvoltare tehnologică, cu o puternică integrare între industrie și formare. Sunt prezente peste 1200 de companii cu participare italiană, active în sectoarele manufacturier și de construcții, hotelier, de consultanță în afaceri și transport de marfă.

Programul vizitei a cuprins întâlniri la Consiliul Regional, Prefectură, Primărie, Universitatea Babeş – Bolyai, Colegiul Naţional „George Bariţiu”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. În plus, delegația a întâlnit comunitatea italiană cu reședința la Cluj și a vizitat birourile Marelli și fabrica de producție DeLonghi.

Întâlnirea cu vicepreședintele Consiliului Regional Cluj, István Vákár, a permis examinarea posibilelor colaborări în diverse domenii, printre care cel al infrastructurii, medical și cultural. Dl. Ambasador a subliniat necesitatea de a spori viabilitatea orașului prin proiectul „City Belt”, care vizează realizarea pasajului de legătură între DN1C și DJ 109D în zona Parcului industrial Tetarom III, o importantă unitate de producție în care și companii italiene sunt active. Dl. Ambasador și-a exprimat interesul deosebit față de proiectele pe care Consiliul Regional intenționează să le finanțeze prin PNRR, semnalând disponibilitatea societăţilor italiene de a contribui la modernizarea și dezvoltarea țării.

Întâlnirea cu prefectul Clujului, István Szilárd Tasnádi, a vizat în principal gestionarea pandemiei și colaborarea dintre Italia și România în perioada de urgență. S-a făcut un schimb de informații și evaluări asupra principalelor aspecte ale luptei împotriva pandemiei, de la cele strict medicale la cele legate de comunicare, precum și asupra sistemelor respective de guvernare teritorială.

Delegația italiană s-a deplasat apoi la Primăria municipiului Cluj-Napoca, pentru o întrevedere cu primarul Emil Boc. Domnul primar Boc a prezentat punctele forte ale orașului: universitatea, mâna de lucru tânără și de înaltă calificare, focalizarea pe inovație, concentrarea deosebită a start-up-urilor. Domnul Ambasador și-a exprimat aprecierea faţă de dinamismul economic și cultural al Clujului. El a amintit apoi de capacitatea companiilor italiene de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a orașului într-o varietate de sectoare, printre care tehnologia, energia (în special din surse regenerabile), tratarea deșeurilor. În prezența primarului, a reprezentanților primăriei și ai comunității italiene din Cluj, Dl. Ambasador i-a înmânat apoi Consulului Onorific al Italiei, Massimo Novali, distincţia de Cavaler al Ordinului Steaua Italiei acordată de Președintele Republici Italiene.

Sectorul învăţământului superior a făcut obiectul unui studiu aprofundat pe etape la Universitatea Babeş – Bolyai (UBB) şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), două dintre principalele universităţi din România. Domnul Ambasador s-a întâlnit cu rectorii, prof. Daniel David și Cornel Cătoi. În cadrul întâlnirii de la UBB au fost explorate posibilitățile de extindere a rețelelor de cooperare cu universitățile italiene și oportunitățile de conectare cu companii italiene care operează pe teritoriul României. La Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, Ambasadorul și-a exprimat speranța de a demara o acțiune complexă care să proiecteze imaginea contemporană a culturii italiene în România, venind în întâmpinarea cerinţelor cetățenilor români emigrați în Italia și reîntorşi apoi în România, care doresc să păstreze legăturile cu Italia și cu limba italiană, parte fundamentală a propriei identități. La USAMV au fost evidențiate analogiile dintre pozițiile românești și italiene în ceea ce privește cercetarea agroalimentară și zootehnică și asupra dezvoltării politicilor europene privind nutriția și agricultura sustenabilă.

Pe aceeaşi linie s-a desfăşurat şi vizita la Colegiul Naţional „George Bariţiu”, care găzduieşte o secţie bilingvă italo-română. Dna. Director, Prof. Alina Baraian, a prezentat activitățile școlii și și-a exprimat aprecierea pentru munca profesorului de limbă italiană de acolo, Prof. Piergiorgio Mori. În timpul vizitei, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Cluj a donat școlii zece tablete. Ambasadorul Durante Mangoni a propus o abordare strategică și pe termen lung pentru îmbunătățirea ofertei de predare în limba italiană, în beneficiul Colegiului Barițiu și a altor școli românești interesate.

Întâlnirea cu episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Lucian Pop, a fost prilej de discuție amplă asupra activității Bisericii Greco-Catolice din Cluj și Transilvania și asupra principalele urgențe sociale și de asistenţă din regiune.

La sfărșitul misiunii, delegația italiană a vizitat sediile Marelli din Cluj, unde compania proiectează și testează sisteme de mecatronică și software pentru automobile, cu contribuția a circa 300 de angajați care urmăresc de la Cluj proiecte în toată lumea. Reprezentanţii Ambasadei au vizitat apoi comuna Jucu, unde se află fabrica de producție DeLonghi. Compania, cu 3.700 de angajați în România, și-a dublat producția în ultimii doi ani și este pe cale să deschidă a treia fabrică la Satu Mare. Întotdeauna atentă la bunăstarea angajaților săi, DeLonghi a dezvolat cu succes și o campanie internă de vaccinare în beneficiul personalului său.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.