Ludovic Orban (Forța Dreptei) pune tunurile pe Ciolacu&co: „Ce și-au zis mai marii PSD? Hai să facem pe generoșii, dar nu pe banii noștri, ci pe banii firmelor private!”

Liderul Forța Dreptei, deputatul Ludovic Orban, critică dur, într-o postare, pe pagina de Facebook, ipocrizia liderilor PSD.
Potrivit lui Ludovic Orban, în sondajele făcute de guvernanți a reieșit că angajații cu salariul minim pe economie au tendința de a vota preponderent cu stânga.
„Ce și-au zis mai marii PSD? Hai să îi mai păcălim puțin pe naivi, că iau de bună orice gogoriță. Hai să facem pe generoșii, dar nu pe banii noștri, ci pe banii firmelor private. Și au scornit o aberație cât casa: 200 de lei în plus la salariul minim. Fără taxe. Dar nu obligatoriu, ci doar dacă vor angajatorii”, a punctat Ludovic Orban.
În context, fostul premier a expus cîteva dintre motivele pentru care consideră că această măsură este ineptă:
1. Salariul minim brut are caracter obligatoriu. Nicio companie nu poate angaja pe cineva fără ca să îi acorde un salariu lunar de minimum 2550 de lei, valoarea salariului minim brut pe anul 2022, stabilită prin hotărâre de guvern. Deci salariul minim nu este facultativ, opțional. OUG dat de guvern neagă tocmai definiția salariului minim, conceptul de salariu minim.
2. Pentru firme, acordarea celor 200 de lei în plus, chiar și scutiți de taxe, va reprezenta o cheltuială suplimentară pe care mulți nu și-o vor putea permite.
3. Între angajații cu salariul minim pe economie se va crea o gravă discriminare pentru că unii vor beneficia de 200 de lei în plus, alții nu.
4. În toate firmele care nu își vor permite să dea cei 200 de lei în plus, între angajați și angajatori se va crea o stare de tensiune pentru că angajații vor considera că este dreptul lor să câștige mai mult și vor fi nemulțumiți, lucru care le poate afecta randamentul.
5. În orice firmă cu un număr mai mare de angajați există o ierarhie a salariilor în funcție de importanța muncii. Atunci când guvernul crește salariul minim, companiile sunt obligate să crească toate salariile, pentru a menține această ierarhizare și, implicit, motivația tuturor salariaților. Același lucru se va întâmpla și în cazul în care se va aplica această măsură. Deci, creșterea costurilor cu salariile va fi mult mai mare decât simpla creștere a salariilor celor cu salarii minime.
6. Acest tratament fiscal discriminatoriu va afecta salariații care nu au salariul minim. Dacă un angajat are salariul brut de 2800, o să ajungă să câștige mai puțin decât un angajat cu salariu minim care beneficiază de cei 200 de lei în plus.
7. Se încalcă un principiu fiscal foarte corect că pentru orice venit se plătește impozit și contribuții, creându- se o brambureală fiscală și un precedent periculos. Angajații cu salariul minim pot să își pună întrebarea de ce nu li se aplică scutirea de taxe pe un cuantum mai mare decât 200 de lei sau, de ce nu, pentru întreg salariul minim?
„Astfel de improvizații fiscale, care au o evidentă motivație electoralistă, nu fac decât să bulverseze și mai rău activitatea firmelor private și a angajaților din mediul privat și să creeze noi discriminări de natură fiscală între angajați”, a conchis Ludovic Orban.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.