Eurodeputatul Maria Grapini a cerut intervenția de urgență a Comisiei Europene, în colaborare cu guvernele statelor membre, pentru a ajuta cetățenii și fermierii afectați de secetă!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a cerut, în plenul PE, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, o intervenție de urgență în statele membre pentru a ajuta cetățenii și fermierii afectați de secetă!
“Discutăm despre un subiect care ține de viața oamenilor și mă refer aici la caniculă, secetă și incendii. În țara mea, în județul în care trăiesc, au ars lanurile de grâu, nu mai ard doar pădurile ci, și mai grav, grânele. Ce fac, în aceste condiții, acești fermieri? Au credite la bancă, iar costurile cu aceste credite au crescut, iar aceștia rămân, practic, cu nimic”, a punctat în intervenția sa eurodeputatul Grapini, care a mai spus că, în condițiile în care avem sistem de supraveghere, mecanism de protecție civilă și fond de solidaritate, este esential ca acești bani să ajungă cât mai repede la oamenii afectați.
În context, Maria Grapini i-a solicitat, în numele fermierilor și al cetățenilor din România, comisarului Maros Sefcovic, o intervenție de urgență a Comisiei Europene în colaborare cu guvernele statelor membre pentru a reduce semnificativ consecințele acestei situații alarmante.
Potrivit europarlamentarului umanist, în România, sunt afectate zone întregi din cauza absenței ploilor, iar oamenii din aceste zone sunt nevoiți să bea apă cu porția, pământul fiind, pur și simplu, crăpat din cauza secetei prelungite.
În răspunsul adresat eurodeputatului Grapini, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, susține că oficialii Comisiei au luat măsuri pentru o utilizare mai bună și mai accelerată a fondului de solidaritate.
“Am crescut aceste fonduri și am accelerat acordarea acestora. Mai mult, discutăm cu statele membre cu privire la posibilitatea pe care o au de a compensa agricultorii prin programele de dezvoltare durabilă, dezvoltare rurală, și, ca atare, aceste state pot cere modificarea programelor, acolo unde este relevant acest lucru”, a precizat Maros Sefcovic, care a adăugat că această situație se întâmplă deja în mai multe state membre.