Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, va cere clarificări președinției suedeze a Consiliului UE în privința aderării României la Spațiul Schengen!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a comentat decizia Suediei de a nu iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu Austria și Olanda care s-au opus intrării celor două state.

În context, eurodeputatul Grapini insistă ca președintele Iohannis și ministrul de interne, Lucian Bode, să-și facă treaba și să ceară, cu argumente juridice, intrarea României în Schengen.

Mai mult, eurodeputatul Grapini a explicat care este procedura în ceea ce privește președinția suedeză a Consiliului UE. Potrivit Mariei Grapini, marțea viitoare, la Strasbourg,  când Suedia își va prezenta programul, va adresa, punctual, întrebarea privind intrarea României și Bulgariei în Schengen.

„După prezentarea în plenară va veni ministrul de interne al Suediei la Comisiei LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) cu care vom discuta pașii pe care îi vom face pe marginea aderării la Schengen. Rolul președintelui Iohannis și al ministrului român de interne, chiar acum la Consilul informal JAI din ianuarie, este să negocieze cu cele două state, Austria și Olanda -de fapt Olanda s-a ascuns în spatele Bulgariei și a dat și pentru noi un vot negativ. Discuțiile cu cele două state trebuie purtate exact pe ceea ce a spus reprezentantul Suediei și anume cu argumentele pe masă!”, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că veto-ul Austriei nu a avut un temei juridic.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul Grapini a reiterat importanța scrisorii pe care a adresat-o, în decembrie, Comisiei Europene, care este „gardianul Tratatelor” și care va participa la acest Consiliu JAI informal.

“Comisia Europeană trebuie să tragă la răspundere Austria și să o întrebe, punctual, care este argumentul pentru care, nici în martie, să nu voteze aderarea României la Schengen”, a mai spus europarlamentarul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a precizat că motivele pentru care cancelarul austriac se va duce în Bulgaria “nu țin de intrarea României și Bulgariei în Schengen”.

“Cancelarul austriac dorește să rezolve problema migrației, însă, pentru migrație există alt regulament, nu regulamentul Schengen!”, a conchis europarlamentarul PUSL.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.