Maria Grapini cere președinției suedeze a Consiliului UE să rezolve problema aderării României la Schengen. Premierul suedez îi răspunde europarlamentarului umanist!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE, președinției suedeză a Consiliului UE să rezolve problema Schengen.

Răspunsul prim-ministrului Suediei, Ulf Kristersson,  potrivit căruia Suedia dorește să pună subiectul aderării celor două țări la spațiul Schengen pe ordinea de zi în Consiliu, arată că eurodeputatul Grapini a reușit, prin intervenția sa din plenul Parlamentului European, să schimbe programul președinției Suediei la UE.

“Doresc să îmi exprim speranța că președinția suedeză va aduce rezultate bune. Domnule prim-ministru ați spus că doriți o Europă estică mai verde și mai sigură. Eu n-am auzit cuvântul „echitabil” pentru a avea o Europă estică mai socială, mai dreaptă. Pentru că, iată, ieri am omagiat 30 de ani de la înființarea pieței interne și încă nu avem o piață unică. Ați folosit acest termen de “piață unică” și aveți ocazia, domnule prim-ministru, să intrați în istoria UE, să unificați piața și să faceți, așa cum s-a spus aici, și anume ca cele două state și milioanele de cetățeni din România și Bulgaria să adere la Schengen și să aibă drepturi depline la circulația mărfurilor”, a punctat Maria Grapini.

Mai mult, eurodeputatul umanist i-a spus premierului suedez că șoferii care stau și trei-patru zile la graniță, pentru că țara lor nu face parte din Schengen, au speranța că președinția suedeză va reuși să rezolve această inechitate.

“Vă rog domnule premier să-mi răspundeți pentru a putea și eu răspunde cetățenilor din țara mea. Vă doresc succes și vă spun că doar împreună, cu solidaritate, putem să fim puternici în piața globală”, a conchis Maria Grapini.

Potrivit premierului suedez, țara sa înțelege dezamăgirile României și Bulgariei în privința aderării la spațiul Schengen și, în context, a precizat că Suedia își dorește să pună acest subiect pe ordinea de zi în Consiliu.

“Dorim, de asemenea, să consolidăm procesul de aderare al țărilor din Balcani și totodată dorim să contribuim la al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a mai spus Ulf Kristersson.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.