Ministrul Budăi, vești bune pentru pensionari: Trei variante ale legii pensiilor, pe masa coaliției!
Trei variante ale legii pensiilor se află încă în discuţii pe masa coaliţiei, iar după ce coaliţia va ajunge la un acord, varianta câştigătoare va fi discutată cu partenerii sociali, după care va merge în Parlament.
Ministrul Marius Budăi nu are încă o dată exactă la care legea pensiilor va fi reformată, dar până în 2024 pensionarii nu au speranţe de vreo altă majorare.
„Nu exista o decizie in coalitie, probabil o vom avea in cel mai scurt timp si voi merge cu aceste aspecte catre partenerii sociali la discutie. Dacă PNRR a fost scris la secret şi secretizat, eu nu voi face o reforma la secret, am un dialog bun cu partenerii sociali, dialogul e extrem de important, indiferent că vorbim de legea pensiilor din sistemul public sau a salarizării din sistemul public„, a spus ministrul Budăi la România TV.
Potrivit obligaţiilor asumate prin PNRR, până la finalul lunii iunie legea pensiilor va trebui să fie într-o formă votată.
„Imi doresc un timp cat mai scurt de discutii cu partenerii sociali pentru a avea timp sa le depunem in Parlament, că şi acolo mai sunt dezbateri la Comisie. Noi aveam legea 127 a pensiilor, legea 153 a salarizarii pe care unii au preferat sa o puna intre paranteze. În 2020, 2021, daca am fi avut aceste legi in vigoare, acum am fi facut cateva acorduri fine.
Însă trebuie sa vedem in ce perioada se rezolvă acest impact bugetar care vine cu cele doua legi. Trebuie să rezolvăm inechităţile, iar acestea se rezolvă în doi paşi: in baza unui act normativ si apoi prin impact bugetar. Aceste inechitati trebuie rezolvate si trebuie sa vedem si incadrarea in timp„, a adăugat ministrul Budăi.
Referitor la formula de calcul al pensiilor, ministrul spune că pensiile vor fi calculate abia după ce legea va intra în vigoare.
„În perioada de faţă, activitatea de preluare in format electronic si separare a perioadelor contributive de perioadele necontributive continua si speram ca pana la 31 august sa avem totul in format electronic si deja lucrat, dupa care, cand vom avea si legea si data de intrare in vigoare a legii sa fie mult mai usor de calculat. Să vedem in ce perioadă de timp România îşi va putea permite sa suporte acel impact bugetar„, a mai spus ministrul Budăi.