Confederația MERIDIAN și Federația Silva avertizează: În cazul Romsilva, divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale pune în pericol administrarea proprietății publice a statului!

Urmare adoptării de către Parlamentul României, în regim de urgență, în data de 10.05.2023, a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (Pl-x nr. 143/2023), fără niciun fel de dezbatere în trei din cele patru comisii parlamentare de raport, Federația Sindicatelor Silva și Confederația Sindicală Meridian au depus solicitări oficiale la Președintele României și la Avocatul Poporului, sesizând mai multe încălcări ale prevederilor constituționale pe parcursul procedurilor de elaborare și adoptare a actului normativ care deja a fost transmis spre promulgare.

Prin demersurile noastre a fost solicitată, intervenția Președintelui României și a Avocatului Poporului, conform prerogativelor legale de care aceștia dispun  pentru a sesiza Curtea Constituțională, până la promulgarea legii, cu privire la încălcarea mai multor prevederi din Legea fundamentală, prin adoptarea Pl-x 143/2023, având în vedere, în principal, următoarele aspecte:

  • Proiectul de lege PL-x 143/2023, act normativ de importanță strategică, a fost adoptat fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, fără a fi solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social și fără niciun fel de evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar și a impactului juridic (pentru a se analiza care sunt implicaţiile pe care noua reglementare le va avea asupra economiei naționale și asupra legislaţiei în vigoare);
  • Prin modificările propuse în PL-x nr. 143/2023 se deturnează sensul calității de administrator al bunurilor proprietate publică a statului, cu impact negativ garantat asupra pădurilor proprietate publică și economiei naționale, știrbindu-se interesul național raportat la actul de administrare al fondului forestier sub toate componentele acestuia, inclusiv valorificarea/comercializarea productelor proprietății publice de interes national;

Numărul total de întreprinderi publice care urmează a fi afectate de prevederile   PL-x nr. 143/2023, dacă acest proiect legislativ va fi promulgat ca lege, este de peste 200 de regii autonome existente la nivel național și peste 1500 de regii publice de interes local.

Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de multe alte regii ale statului, Autoritatea Rutieră Română, Administrația Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administrația Fluvială a Dunării de Jos, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, etc, este Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, regie autonomă de interes național.

Regia Națională a Pădurilor-Romsilva administrează în prezent o suprafață de 3,1 mil. ha păduri proprietate publică a statului (48% din fondul forestier național), la care se adaugă 1,1 mil. ha păduri aparținând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea și serviciile silvice. Romsilva funcționează încă de la înființarea sa, din anul 1991, pe bază de autogestiune, în condiții de eficiență economică, înregistrând în fiecare an profit și fiind un contribuabil major la bugetul de stat.

În cazul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietății publice a statului prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile și unitare a fondului forestier și va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare, transport și prelucrare a lemnului, generând un impact socio-economic semnificativ, majorarea cheltuielilor statului și diminuarea veniturilor la bugetul național.

Federația Sindicatelor Silva va susține în continuare, prin toate mijloacele legale menținerea activităților economice în cadrul structurilor de administrare existente la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și va continua demersurile pentru ca prevederile Proiectului de Lege privind guvernanța corporativă (Pl-x nr. 143/2023) să fie analizate de Curtea Constituțională a României.

Fixarea unor obiective de țară ambițioase, cum ar fi aderarea la OECD, fără însușirea valorilor și principiilor etice asumate de statele membre ale acestei organizații internaționale și fără respectarea standardelor de calitate înalte ale UE privind buna guvernanță, transparența decizională, dialogul social, consultarea și informarea lucrătorilor – poate conduce la un proces eșuat în raport cu partenerii internaționali ai  României care ne vor evalua după evidențele clare privind modernizarea țării și nu doar pe baza unor modificări legislative realizate pe fugă și sub presiune pentru a salva aparențele.

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN va informa organizațiile europene și internaționale relevante cu privire la situația îngrijorătoare a instituțiilor publice democratice din România și referitor la erodarea continuă a calității proceselor de dialog social și civic prin evitarea consultării cu societatea civilă organizată și prin nerespectarea practicilor din UE privind transparența decizională.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.