Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, critică inacțiunea oficialilor români pe tema aderării la Schengen: Trebuiau făcute presiuni. CE poate să declanșeze procedura de infringement împotriva Austriei!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a tras un nou semnal de alarmă în privința incapacității oficialilor de la București în a rezolva problema stringentă a aderării României la Spațiul Schengen.
Potrivit eurodeputatului Grapini, România nu este în Schengen din cauza lipsei de putere și a absenței dorinței de negociere a președintelui Iohannis și a ministrului de interne, Lucian Bode, în relația cu instituțiile europene.
“Problema este că, din luna decembrie, de când Austria s-a opus ca România să fie primită în Schengen, s-a făcut liniște în diplomația română. Nu s-a mai vorbit despre acest subiect extrem de important. Președintele Iohannis s-a dus în tot felul de deplasări, nu am auzit poziția ministrului Afacerilor Interne, a celui de Externe, despre aderarea țării noastre la Schengen. A fost o singură vizită a ministrului austriac de interne în România, în rest, nimic altceva! Să fie clar: nu am fost pe ordinea de zi a Consiliului JAI din luna iunie pentru că noi, ca stat, nu am cerut acest lucru”, a punctat Maria Grapini, care a explicat faptul că, pentru a fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI, trebuie ca, în prealabil, să ceri Consiliului, cu argumentele de rigoare, acest lucru.
În opinia europarlamentarului PUSL, oficialii români nu au solicitat acest lucru în contextul în care știau că Austria se va opune, din nou, aderării țării noastre la Schengen. Totodată, se știa că și Olanda se va opune aderării Bulgariei, iar cum cele două state, România și Bulgaria, sunt luate la pachet, reacția României este previzibilă.
Maria Grapini susține însă că era foarte important ca, din luna decembrie (când Consiliul JAI a dat un vot negativ României și Bulgariei) și până în luna iunie, când urma să aibă loc noul Consiliu JAI, decidenții din România să-și fi făcut treaba.
“Să nu uităm că, în urmă cu două-trei săptămâni, Comisia Europeană a cerut Consiliului European să permită aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen pentru că aceste state îndeplinesc toate condițiile. În context, începând cu președintele Iohannis și continuând cu ministrul Afacerilor Interne și cel de Externe, trebuiau făcute presiuni la Comisia Europeană și la Consiliul European, mergând în acest sens cu Regulamentul Schengen și cu toate datele necesare, care arată foarte clar că România a îndeplinit toate condițiile de aderare!”, a precizat europarlamentarul PUSL.
Cât timp, a mai spus Grapini, Austria încalcă, abuziv, Regulamentul Schengen, Comisia Europeană poate să declanșeze procedura de infringement împotriva Austriei.
“Votul este politic în Consiliul JAI. Tehnic, însă, Regulamentul Schengen este respectat și atunci poți să spui că Austria încalcă funcționarea unui Regulament pentru piața internă. Nu înțeleg de ce oficialii de la București nu au făcut nimic în această direcție. Să vedem însă ce se va întâmpla în timpul președinției spaniole a Consiliului UE, din a doua jumătate a acestui an!”, a conchis eurodeputatul român.