Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, mesaj emoționant cu ocazia Zilei Imnului Național: “Când îl aud intonându-se, simt bucuria apartenenței la România și mândria de a fi român!”

 

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a transmis, cu ocazia Zilei Imnului Național, un mesaj emoționant, românilor din interiorul și din afara granițelor țării:

“Imnul național este un simbol al națiunii, cel care poate uni românii oriunde s-ar afla. Când îl aud intonându-se, simt bucuria apartenenței la România și mândria de a fi român!

Mai mult ca oricând, românii ar trebui să țină cont de semnificația cuvintelor textului imnului national.

„Deșteaptă-te române!” înseamnă să ne implicăm, să acționăm, să luptăm pentru respectarea drepturilor omului, pentru o scară corectă a valorilor, pentru apărarea suveranității și independenței României, pentru o justiție funcțională, conform principiului ”nimeni nu este mai presus de lege”!

Simbol al unității revoluționarilor români de la 1848, ”Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: Războiul de Independenţă din 1877  și cele două războaie mondiale, dar și Revoluția din Decembrie 1989.

Interzis după 30 decembrie 1947, imediat după instaurarea dictaturii comuniste, „Deşteaptă-te, române !” a fost cântat pe 15 noiembrie 1987, în timpul revoltei anticomuniste de la Braşov, de muncitorii de la uzina Steagul Roşu, aflaţi în marş spre centrul oraşului. Ca semn al unității românilor împotriva dictaturii, Imnul „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat din nou, pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, risipind frica prin mesajul său mobilizator.

Fără dragoste de țară, fără patriotism, fără implicarea fiecăruia dintre noi, nu putem apăra drepturile românilor în lumea globală!

La multi ani, români! La mulți ani, România!”.

Ziua Imnului Național al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, a fost cântat pentru prima data, în mod oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.