Maria Grapini, un nou succes. Comisia Europeană acceptă propunerile eurodeputatului PUSL de revizuire a proiectului pilot ce vizează dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere de piste pentru biciclete!
Un important proiect pilot depus de europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, ce vizează dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere de piste pentru biciclete, a fost adoptat la jumătatea lunii iulie, de Comisia pentru turism și transport (TRAN), din PE. Bugetul acestui proiect pilot este tot de 980.000 de euro.
Demersurile Mariei Grapini au fost răsplătite cu o nouă veste bună, de această dată din partea Comisiei Europene, cea care a acceptat propunerile sale de revizuire a acestui important proiect pilot.
În răspunsul primit de la Comisia Europeană, se precizează faptul că propunerea revizuită a Mariei Grapini introduce elemente suplimentare și întrunește pe deplin modificările solicitate, așa cum este indicat în preevaluarea Comisiei.
Astfel, Comisia Europeană confirmă că propunerea revizuită numărul 116, pentru Proiectul Pilot „Dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere de piste pentru biciclete”, se califică pentru “categoria A” și ar putea fi implementată așa cum s-a propus. De asemenea, Comisia Europeană îi solicită europarlamentarului PUSL să prezinte propunerea revizuită ca amendament bugetar.
“Comisia va include evaluarea revizuită a acestei propuneri în pachetul general al evaluărilor PPPA revizuite. Pachetul va fi trimis Secretariatului Comisiei pentru bugete (BUDG) al PE, la începutul lunii septembrie, odată ce procesul de reevaluare se încheie”, se mai arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană, eurodeputatului Grapini.
De menționat faptul că, în proiectul pilot ce vizează dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere de piste pentru biciclete, Maria Grapini susține că ciclismul este un mijloc de transport sănătos, cu emisii zero și relativ ieftin, care poate reduce dependența de transporturile bazate pe combustibilii fosili. De asemenea, acesta crește, în opinia europarlamentarului umanist, atractivitatea zonelor urbane, creează o nouă structură locală de mobilitate și reduce traficul.
În context, a mai spus Maria Grapini, construirea de noi piste transfrontaliere de biciclete ar facilita mobilitatea cetățenilor afectați de sărăcie în materie de transport, încurajând, în același timp, tinerii cu un stil de viață sedentar să practice ciclismul.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a punctat faptul că, pentru a debloca pe deplin potențialul ciclismului și de a dubla numărul de kilometri parcurși pe bicicletă în Europa, până în 2030, este important să obținem o imagine de ansamblu cât mai bună a situației actuale din statele membre, pentru a permite o analiză informată cu privire la ponderea necesară pentru infrastructura europeană.