Românii au acces la șapte noi vaccinuri compensate începând cu 1 decembrie

După compensarea vaccinului gripal de la 1 octombrie, o serie de alte 7 vaccinuri pentru adulți sunt compensate începând cu 1 decembrie, respectiv: vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic.

Forumul Român Pro-Vaccinare (FRPV) consideră că vaccinarea este un pilon esențial al sănătății publice și una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. Totodată, FRPV face apel la populația României să se informeze corect în privința vaccinării, din surse oficiale și sigure, bazate pe dovezi științifice.

Pentru a atinge obiectivele de creștere a ratelor de vaccinare și, în consecință, de îmbunătățire a stării de sănătate a populației, FRPV consideră că populația trebuie să fie corect informată și să înțeleagă cum se modifică mecanismul de vaccinare și care sunt beneficiile de care se pot bucura pacienții, de exemplu regimul de compensare în care se încadrează.  Astfel, regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 100% pentru grupele populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie. Lista persoanelor eligibile cuprinde persoanele aflate în categoriile de risc și pacienții cu boli cronice și poate fi consultată la acest link.

Compensarea vaccinurilor, care pot fi de acum procurate de populație în baza rețetei de la medic, reprezintă o schimbare de paradigmă a vaccinării din România. Este o schimbare pozitivă, având drept obiectiv creșterea accesului la vaccinare. Dacă vrem să protejăm sănătatea populației, trebuie să explicăm beneficiile vaccinării și să încurajăm practica de vaccinare pe tot parcursul vieții. Vaccinarea este un act medical sigur,  încurajez populația să aibă încredere în medici și în recomandările fundamentate științific”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

Decizia Ministerului Sănătății de a compensa de la 1 decembrie, în total, 8 vaccinuri confirmă schimbarea de paradigmă a vaccinării în România, fiind o măsură ce va favoriza creșterea ratelor de vaccinare, facilitând accesul unor grupuri vulnerabile la vaccinare și reducând astfel povara socială și economică a îmbolnăvirii cu boli transmisibile și netransmisibile.

Evoluția tehnologiei, a științei și a medicinei ne-a adus în acest punct în care sunt peste 30 de boli infecţioase de care ne putem proteja prin vaccinare. Din punct de vedere al costurilor, este mult mai eficient să previi şi să vaccinezi decât să tratezi. Un studiu pe care l-am făcut în rândul pacienților din coaliția noastră a arătat faptul că peste 78% dintre aceștia doresc ca vaccinurile să fie compensate sau să aibă o formă de compensare. Această măsură este așadar una salutară, care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților, mai ales în ceea ce-i privește pe cei cu o stare financiară precară, care și-ar dori să se vaccineze, dar nu-și permit, din cauza costurilor mari ale unor vaccinuri“, a menționat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Forumul Român Pro-Vaccinare își propune să contribuie la conturarea și implementarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea, promovarea și aplicarea strategiilor de prevenție prin vaccinare în România. Forumul este o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, membri ai comunității academice și de cercetare, ai industriei farmaceutice, precum și autorități centrale și locale.

Misiunea Forumului Român Pro-Vaccinare este de a contribui, prin definirea unor politici publice integrate, la conștientizarea și promovarea importanței și beneficiilor vaccinării pe tot parcursul vieții, precum și la promovarea prevenției în general, prin creșterea ratelor de vaccinare și protejarea populației, a sistemului de sănătate și a economiei românești de povara bolilor transmisibile. Mai multe detalii aici: http://forumprovaccinare.ro/.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.