Eurodeputatul Maria Grapini, întâlnire importantă, la Strasbourg, cu Asociația europeană pentru combaterea cancerului: Toți bolnavii de cancer trebuie să aibă acces la tratament!

Susținătoare ferventă, prin numeroasele luări de poziție, a drepturilor persoanelor bolnave de cancer și care s-a remarcat, totodată, și prin acțiuni concrete de ajutor direct acordat persoanelor si copiilor care suferă de acesată boală, europarlamentarul Maria Grapini a început ziua de joi la Strasbourg, cu o întâlnire importantă cu Asociația europeană pentru combaterea cancerului.

“Susțin Rezoluția propusă și voi susține alocarea de resurse pentru toate statele member, pentru ca toți bolnavii de cancer să aibă acces la tratament!”, a precizat eurodeputatul Grapini.

Maria Grapini s-a remarcat, în plenul și comisiile PE, printr-o implicare totală în promovarea unor campanii de colaborare şi de sensibilizare, la nivel mondial, în problema bolnavilor de cancer. De altfel, europarlamentarul Grapini şi-a exprimat, totodată, susţinerea necondiționată faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Chiar în acest an, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, Maria Grapini a cerut medicamente pentru toți cetățenii. “Sănătatea este prioritate. Nu trebuie negociată, ci trebuie asigurată!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

“Sigur, discutăm o situație care ține de viața oamenilor. Hrana, apa și medicamentele asigură, până la urmă, viața oamenilor. Sunt de acord cu ce ați prezentat, doamnă comisar, dar întrebarea mea firească, ca membru al PE, din 2014, este: De ce facem abia acum, pentru prima dată, o listă a medicamentelor critice? Abia acum am aflat că sănătatea este o prioritate?”, a menționat Maria Grapini.

Deși a spus că este bine ca această listă esențială să fie făcută „chiar și acum”, eurodeputatul a reiterat necesitatea ca aceste stocuri de medicamente esențiale să ajungă la toți cetățenii, indiferent de statul membru din care fac parte.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a menționat că primește săptămânal petiții de la cetățenii români care se plâng de lipsa medicamentelor pentru epilepsie, pentru tiroidă și pentru cancer.

„Medicii din România sunt obligați, astfel, să aleagă cui dau un tratament și pe cine abandonează. Este cumplit ca un medic să decidă soarta unui bolnav, din cauza penuriei de medicamente. Spuneați că au fost luate măsuri, dar realitatea arată că penuria de medicamente a crescut cu 60%! Ce facem, concret, pentru a remedia această situație alarmantă? Să fie clar: lucrurile trebuie rezolvate acum și nu în viitor pentru că viața oamenilor nu așteaptă să le rezolvăm noi, mai târziu, problemele!”, a conchis eurodeputatul Grapini.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului la Copil, europarlamentarul a dat mesaje clare de susținere a acestora.

“Anual, mor din cauza cancerului un milion de personae, dintre care 6000 sunt copii. Datorită tratamentelor, avem însă 12 milioane de supraviețuitori. Din păcate, nu în toate țările, există acces la tratamente și una dintre țările care nu asigură tratamente în cantitate suficientă este și România! Alarmant este și faptul că, între statele membre, există diferențe până la 25% în privința ratei de supraviețuire!

Anual, se cheltuie circa patru miliarde de euro pentru această boală nemiloasă.

Cetățenii au nevoie și de o alimentație sănătoasă și, aici, din nou, România are o problemă, având în vedere nivelul ridicat de sărăcie!

În țara noastră, se estimează că aproape 500 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer. În funcție de specificul bolii, rata de vindecare este cuprinsă între 30 și 60%, în contextul în care mai mult de 70% dintre cancerele la copii sunt vindecabile, dacă sunt diagnosticate timpuriu și tratate corespunzător.

Să fim solidari în lupta împotriva cancerului! A nu asigura tratamente la timp și în cantitatea necesară înseamnă un abuz!”, a punctat Maria Grapini, într-unul dintre mesajele transmise cu ocazia acestei zile extrem de importante pentru sănătatea copiilor.

Europarlamentarul Grapini a reiterat, de nenumărate ori, și necesitatea asigurării unui acces egal al cetățenilor la tratament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.