Deșertificarea amenință România!

Administraţia Naţională de Meteorologie a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului care vor fi montaţi la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic.

Solul României se degradează câte puțin în fiecare an, iar fenomenul este ireversibil, anunţă ANM. Mulți experți spun că deşertificarea se extinde și în alte zone decât cele cunoscute din Oltenia. Fără ploi sau sisteme de irigații, temperaturile ridicate ard pământul pur și simplu.
România se confruntă de ani buni cu seceta. Agricultura are de suferit pentru că nici ploile și nici ninsorile nu acoperă necesarul în perioadele cele mai importante pentru diferitele culturi.

Prof. dr. Florin Stănică, prorector USAMVDe doi ani noi nu am prea avut precipitații care să refacă rezerva de apă din sol. Avem o a doua problemă care e la fel de gravă și e reprezentată de temperaturile foarte ridicate. La temperaturi foarte ridicate plantele pierd apă, solul pierde apă prin evaporare și rezerva aia de apă ia calea norilor.

Ploile torențiale produc inundații, dar apa nu ajunge până la rădăcina plantei, spune profesorul Stănică. Iar pericolul deșertificării pe zone întinse din țară e unul cât se poate de real.

Daniel Alexandru, șef Serviciul Agrometeorologie, ANM: Solul suferă cel mai greu, să spunem din punct de vedere al timpului, dar modificările sunt ireversibile. Vorbim de zone care erau foarte verzi, vorbim de Oltenia, în care în acest moment trăim sub auspicii în care seceta se poate extinde astfel încât solurile respective din Oltenia dar și anumite suprafețe din Muntenia și din Dobrogea tind către fenomenul de aridizare. Aridizarea e un fenomen intermediar către deșertficare.

Administraţia Naţională de Meteorologie a cumpărat 66 de senzori de umiditate a solului care vor fi montaţi la nivelul staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic. Datele furnizate vor sprijini activitatea Ministerului Mediului şi Ministerului Agriculturii, dar vor duce şi la monitorizarea secetei pedologice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.