Ministrul Burduja, la OCDE: România își reafirmă angajamentul de a juca un rol central în tranziția energetică europeană prin inițierea și promovarea proiectelor de extindere a capacităților nucleare!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reprezentat România în cadrul evenimentului „Roadmaps to New Nuclear 2024” la sediul OCDE din Paris, evenimentul anual al Agenției pentru Energie Atomică (NEA), care reunește lideri mondiali din domeniul energiei nucleare. La această ediție, ministrul energiei din România a condus ca președinte lucrările sesiunii dedicate dezvoltării lanțului industrial pentru sectorul nuclear.

În contextul actual, creșterea utilizării energiei nucleare este văzută drept o soluție esențială pentru a asigura securitatea energetică globală, competitivitatea economică și atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050.

”În domeniul energiei discutăm adesea despre o trilemă: securitate energetică, competitivitate și schimbări climatice. La Paris, în fața statelor membre OCDE, am adus în discuție o a patra alternativă care vizează capacitățile locale și lanțurile de aprovizionare. România este printre puținele state din lume cu un ciclu nuclear integrat, avem unii dintre cei mai buni experți din lume, iar reactoarele de la Cernavodă sunt ambele pe podiumul mondial prin siguranța și eficiența în exploatare.

Mai mult, România are singurul simulator din Europa pentru pregătirea viitorilor ingineri pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Politehnica București și construiește singură instalație de detritere (CTRF) din Europa. Bazată pe o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația creează premisele ca România să devină un centru european pentru producția și exportul de tritiu (combustibil candidat al viitoarelor reactoare de fuziune).

La evenimentul OCDE-NEA, ca recunoaștere a rolului de lider în sectorul nuclear, România a prezidat în premieră lucrările sesiunii dedicate lanțurilor de aprovizionare și reindustrializării. Pentru atingerea obiectivelor globale de triplare a capacităților nucleare până în 2050, cooperarea globală este esențială pentru acces la finanțare și o forță de muncă calificată”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit Agenției pentru Energie Nucleară, pentru a atinge obiectivele climatice și de securitate energetică, este necesară triplicarea capacității nucleare globale, atingând o capacitate de 1.160 GWe până în 2050. Această extindere presupune construirea a aproximativ 20 GWe pe an între 2030 și 2050, un nivel de investiție care nu a mai fost văzut de la construcțiile masive din anii 1970 și 1980.

Țări precum Franța, România, Statele Unite, Suedia și multe altele și-au asumat deja angajamente ambițioase în ceea ce privește extinderea infrastructurii nucleare. În plus, proiectele reactoarelor nucleare modulare mici dimensiuni (SMR) reprezintă o componentă cheie în strategia de extindere, oferind soluții flexibile și inovative pentru nevoile energetice globale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.