Orban și Tomac susțin cele 20 de măsuri propuse de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precum şi organizarea referendumului local, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale!
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi liderul PMP, Eugen Tomac, au anunţat joi că susţin cele 20 de măsuri propuse de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precum şi organizarea referendumului local, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Pe de altă parte, Orban le-a cerut premierului Marcel Ciolacu şi liderului PNL, Nicolae Ciucă, să nu caute „şmecherii procedurale” pentru a împiedica exercitarea voinţei bucureştenilor.
„Atât eu, personal, cât şi alianţa forţelor de dreapta – PMP, Forţa Dreptei, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu – Mihalache – susţinem toate aceste puncte. De asemenea, am luat decizia de a susţine ambele referendumuri iniţiate de primarul general în Bucureşti: atât referendumul care vizează un obiectiv extrem de firesc, şi anume ca bugetul Bucureştiului să fie aprobat în CGMB, distribuţia sumelor către sectoare să se facă de către CGMB, cât şi referendumul care pune ordine în urbanismul din Bucureşti, şi anume semnarea autorizaţiilor de construcţie de către primarul general al Capitalei. Sunt convins că după adoptarea Planului Urbanistic General, în sfârşit se va face ordine în urbanismul din Bucureşti”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă comună, susţinută la sediul partidului, alături de Nicuşor Dan.
Orban a subliniat că nu există în legislaţie „nicio interdicţie” în ce priveşte organizarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale. În acest sens, a reamintit că în 2019, referendumul pe justiţie s-a desfăşurat în acelaşi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. Totodată, l-a acuzat pe preşedintele AEP, Toni Greblă, de faptul că ar fi spus „nişte prostii, nişte năzbâtii” fără bază legală în ce priveşte organizarea referendumului local.
„Aş da un mesaj către Ciolacu şi Ciucă: nu boicotaţi aceste două referendumuri. Nu căutaţi şmecherii procedurale, care nu există în lege, ca să împiedicaţi exercitarea voinţei bucureştenilor. Există bază legală suficientă. Nu există niciun fel de obstacol, niciun fel de impediment legal pentru realizarea acestor două referendumuri odată cu alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Sunt convins că atât Ciolacu, cât şi Ciucă vor face tot ce este posibil ca să blocheze procedural acest referendum”, a spus el.
Orban a mai precizat că organizarea referendumurilor locale este prevăzută de legislaţie şi că „nimeni nu poate să împiedice” declanşarea lor, în cazul în care primarul Capitalei şi Consiliul General îi cheamă pe bucureşteni la urne. El a anticipat că în cazul în care Guvernul nu va modifica legea, vor trebui organizate birouri electorale ale secţiilor de votare pentru referendum.
„Toate aberaţiile pe care le-am auzit de la PSD-işti nu au nicio bază legală. Nu este interzisă organizarea referendumului local odată cu alegerile prezidenţiale, iar organizarea referendumului, odată hotărâtă, se va desfăşura la data la care hotărăsc autorităţile locale, care sunt abilitate prin lege să declanşeze referendumul. Singura problemă de simplificare… şi aici se vede perfidia lui Ciolacu şi a lui Ciucă, prin declaraţia dată de Ciolacu, că nu modifică regulile în timpul jocului. Păi, în cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare nu au modificat regulile jocului, cu trei luni şi jumătate înainte de data efectivă a alegerilor, printr-o ordonanţă de urgenţă? Au uitat Ciolacu şi Ciucă de faptul că au dat o ordonanţă neconstituţională numai ca să îşi favorizeze rezultatele în alegerile europarlamentare, prin comasarea cu alegerile locale? În cazul de faţă, singura problemă este tehnică: dacă poţi să organizezi referendumul cu aceeaşi comisie, birou electoral al secţiei de votare”, a mai spus el.
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că în timpul administraţiei Năstase, guvernul a încercat „să transforme Primăria Generală a Capitalei într-o anexă a sectoarelor”. În acest sens, el a menţionat că referendumul propus de Nicuşor Dan este „mai mult decât binevenit”, deoarece reprezintă „un răspuns corect” la aşteptările bucureştenilor.
Nicuşor Dan a declarat că prin aplicarea celor 20 de măsuri pe care le propune, Primăria Capitalei ar poate rezolva problemele bucureştenilor, având şi resursele necesare.