Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, mesaj tranșant: Plafonarea alimentelor a dus la o creștere cu 30% a prețurilor la raft!

Plafonarea alimentelor a dus la o creștere cu 30% a prețurilor la raft, spune ministrul Agriculturii. Florin Barbu spune că decizia a fost greșit implementată de către guvern.

„Vorbim despre plafonarea adaosului comercial la cele 19 categorii de produse. S-au realizat scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele pe care noi le-am avut în plafonare. (…) De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%. S-a dovedit că s-a făcut o greșeală inclusiv în sistemul energetic, pentru că nu trebuie să mergi cu o plafonare a produsului. Plafonarea produsului implică cheltuieli ale statului român, pentru că (…) atunci când este plafonare pe produs, ca stat ai obligativitatea să plătești pierderile înregistrate de către societăți, inclusiv la energie”, a spus ministrul la FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

În opinia sa, plafonarea adaosului comercial trebuie făcută de la producătorul de energie până la utilizatori.

„Am propus și voi propune în continuare plafonarea adaosului comercial de la producătorul de energie până la utilizatori pentru că atunci statul nu va mai trebui să plătească sume cuprinse între patru, cinci sau șase miliarde de lei pe an companiilor care fac doar intermediere și nu sunt producători de energie”, a afirmat ministrul.

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârșitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.

Lista cuprinde: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui; carne proaspătă porc; legume proaspete vrac; fructe proaspete vrac; cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 de grame; magiun până la 350 de grame.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.