După 55 de ani, 2015 reprezintă “Un nou început…pentru CHE Stejaru”

Vineri, 8 mai, la CHE Stejaru, va avea loc, începând cu ora 10, ceremonia semnării contractului de retehnologizare a CHE Stejaru (Dimitrie Leonida) – prima hidrocentrală de mare putere construită în România, evenimentul fiind urmat de o conferință de presă. 

Evenimentul va fi onorat de prezența premierului Victor Ponta, a ministrului Energiei,  Andrei Gerea, a altor membri ai Cabinetului, dar și a unor înalte oficialități ale Statului și membri ai misiunilor diplomatice acreditate la București.

De menționat faptul că prin Anuntul de participare nr. 155994 din data de 09.12.2014, Hidroelectrica a lansat procedura de achiziție „Licitație deschisă” cu scopul achiziției de lucrări „Retehnologizare CHE Stejaru”. În perioada de analiză a documentației de atribuire, mai mulți potențiali ofertanți de pe piața de energie a României și de pe Piața de Energie Internațională, cum ar fi: SC ROMELECTRO SA; SC SDC PROJECT; SC ELECTROGRUP SA; SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (CHINA); CKD BLANSKO ENGINEERING a.s (CEHIA); ALSTOM INFRASTRUCTURE ROMANIA (Reprezentanța companiei ALSTOM – FRANTA în România); LITOSTROJ POWER D.O.O. (Slovenia), și-au prezentat interesul de a participa la această procedură de achiziție, solicitând clarificări autorității contractante Hidroelectrica.

În data de 16.03.2015, la sediul Hidroelectrica, a avut loc deschiderea publică a ofertelor privind atribuirea proiectului de retehnologizare CHE Dimitrie Leonida – Stejaru.

Prin organizarea licitației s-a asigurat atribuirea contractului într-o piață comercială transparentă, în vederea minimizării costurilor, fără a diminua nivelul, standardul ridicat de calitate prevăzut de cerințele din Documentația de atribuire, obținându-se reduceri de 35 milioane euro.

Asocierea SC ROMELECTRO SA și LITOSTROJ POWER D.O.O cu lider de asociere SC ROMELECTRO SA a depus o oferta în valoare de 74.996.111 euro fara TVA, cu 32% mai mică față de valoarea estimată a proiectului în anul 2011, oferta fiind declarată câștigătoare. Alături de aceste două mari companii s-au alaturat ca subcontractanți, companii românești și străine care au dezvoltat și construit sistemul hidroenergetic național timp de 60 de ani, și care sunt active, în momentul de față, pe această piață care constă în modernizarea, retehnologizarea centralelor hidroenergetice, cum ar fi: SSH HIDROSERV SA, ENERGOMONTAJ SA, ELECTROSERVICE RB SRL, ELECTROECHIPAMENT INDUSTRIAL SRL, GENERAL DESIGN TECH SRL, ISPE SA, ENERGOCONSTRUCT SA, CONCRET CONSTRUCT SRL, MECANICA IND 2004, BLANSKO ENGINEERING AS (CEHIA).

Proiectul se va derula pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului și presupune retehnologizarea celor 6 hidroagregate. Lucrările care trebuie executate vizează:

– reabilitarea și modernizarea acelor echipamente hidromecanice a căror stare tehnică, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture și vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, regulatoarele de presiune, instalațiile de ridicat și transportat).

– înlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalațiilor de automatizare (aferente grupurilor și instalațiilor generale ale centralei), instalaţiilor de aer comprimat, apă de răcire, golire aspiratoare, epuismente şi gospodariei de ulei staţiilor de 10,5 kV, 110kV şi 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii.

-realizarea sistemului de monitorizare, de comandă, protecţii şi SCADA, pentru a aduce centrala la standardele actuale de funcţionare.

-reabilitarea construcţiilor de pe circuitul hidraulic, începând cu casa vanelor fluture, conductele fortate, casa vanelor sferice, sala maşinilor, bazinul de liniştire şi canalul de fugă, părţi din blocul tehnic, turnul de decuvare, atelierul mecanic şi depozitul de echipament greu.

Procedura de „Licitaţie deschisă” încheiată pentru atribuirea contractului de retehnologizare a uneia dintre cele mai vechi hidrocentrale din sistemul energetic reflectă foarte bine, politica centrală de management a companiei, în privinţa retehnologizării centralelor hidroelectrice din dotare şi ofertarea contractelor de investiţii pe o piaţă comercială transparentă.

Prin atribuirea acestui contract se dă totodată şi firmelor româneşti şansa de a se relansa pe piaţă, de a dovedi ceea ce pot cu adevarat, prin acest proiect Hidroelectrica susţinând clasa antreprenorială şi capitalul românesc.

“Timp de 25 de ani, companiile românești și capitalul românesc în ansamblu au fost discriminate. Toate lucrările de infrastructură publică de anvergură au fost încredințate unor companii străine. Spre exemplu, toate retehnologizările din ultimii 20 de ani de la Hidroelectrica s-au făcut de către firme străine, deși tot sistemul energetic național s-a construit cu firme românești. Retehnologizarea de la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru) marchează totodată desprinderea de practica păguboasă a atribuirilor directe şi a licitaţiilor restrânse şi discrete, începute în 1997 cu Retehnologizarea centralei Porţile de Fier I, continuând cu Porţile de Fier II, Gogoşu, Olt Inferior şi Lotru, care au costat Hidroelectrica peste 1 miliard de Euro”, a precizat Av. Dr. Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar EURO INSOL.

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând la finanţare retehnologizarea centralelor de mare putere. Demarăm acum lucrările de retehnologizare a CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane de euro faţă de procedura iniţiala demarată în 2012 cu finanţare BERD. Diferenţa de preţ este rezultatul implementării de către Administratorul Judiciar a unor măsuri de optimizare a costurilor, de determinare corectă a valorii estimative a investiţiei, şi nu la preţuri de 3 până la 8 ori mai mari decât cele din piaţă, practica curentă până la momentul intrării companiei în insolvenţă”, a mai spus Remus Borza.

Menţionăm că în perioada 2012-2014 Hidroelectrica a investit peste 270 de milioane euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice.

Pentru perioada 2015-2020 Hidroelectrica a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro astfel:

– 450 milioane euro în proiectele aflate în curs de execuţie (Racovița, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești);

– 305 milioane euro în retehnologizările a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru ( cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW) , Mărişelu (cu o capacitate instalată de 220 MW) şi în modernizări de hidroagregate;

-240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare;

– 300 milioane euro investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.