Structurile militare străine vor putea „zburda” legal în România
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului care stabilește că înființarea pe teritoriul României a unor comandamente, entități sau structuri militare străine și multinaționale, precum și a unor structuri sau reprezentanțe militare ale organizațiilor internaționale se face cu aprobarea Parlamentului sau în baza tratatelor internaționale la care România este parte.
Astfel, senatorii au aprobat modificarea articolului 3 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României în sensul că înființarea pe teritoriul României a unor astfel de organisme se face „a) cu aprobarea Parlamentului, la propunerea președintelui României, la solicitarea ministrului Apărării Naționale, cu avizul CSAT sau b) în baza tratatelor internaționale la care România este parte, cu aprobarea președintelui României, la propunerea ministrului Apărării Naționale și cu avizul CSAT”.
„Președintele României informează Parlamentul despre decizie în termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanță, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz”, se mai arată în textul de lege inițiat de Guvern.
Articolul 3 din actuala formă a legii stipula că „înființarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanțe militare ale unor organizații internaționale se face cu aprobarea Parlamentului”.
De asemenea, proiectul de lege adoptat de Senat stipulează și faptul că, în cadrul activităților specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziția forțelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente și materiale, precum și alte bunuri și elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.
Proiectul legislativ mai reglementează și condițiile în care forțele armate străine pot prepoziționa produse militare, echipamente și materiale, prepoziționarea însemnând „dispunerea produselor militare, echipamentelor și materialelor din înzestrarea forțelor armate străine și, după caz, prezența personalului de deservire, în facilități aparținând autorităților publice, în scopul pregătirii și/sau desfășurării unor operațiuni” (art. 2, lit. i).
Proiectul vizează, totodată, optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justiției cu privire la eventualele fapte cu caracter penal săvârșite de un membru al forțelor armate străine care participă la operațiuni executate pe teritoriul României.
„Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către un membru al forțelor armate străine, autoritățile militare ale statului trimițător sau, după caz, organele de urmărire penală și cercetare penală române sesizate pe orice cale notifică autoritățile militare române. Autoritățile militare române notificate sau care au luat la cunoștință în orice mod despre săvârșirea infracțiunii, notifică în termen de 24 de ore, Ministerul Justiției, care, la rândul său, notifică de îndată Parchetul de pe lângă ÎCCJ, în vederea luării măsurilor legale” (art. 46), se mai arată în proiectul de lege.
Procedurile de notificare se stabilesc prin ordin comun al ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Justiției.
Proiectul inițiat de Guvern are un caracter ordinar și a fost adoptat de către Senat în calitate de primă Cameră sesizată, urmând să fie transmis Camerei Deputaților.