Candidatura lui Meleşcanu, înregistrată, cu scandal, la BEC
BEC a înregistrat, miercuri, candidatura lui Teodor Meleşcanu la Preşedinţie, fără a lua în considerare faptul că fostul parlamentar Traian Rece, care l-a sprijinit pe fostul director SIE în strângerea de semnături, a anunţat, printr-o scrisoare, că renunţă la sprijinul acordat.
BEC nu a luat nicio decizie în legătură cu comunicarea făcută de Traian Rece, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, informează Mediafax.
„Traian Rece ne-a transmis o scrisoare prin care informează că nu îl mai susţine pe candidatul Teodor Meleşcanu din cauza unor afirmaţii făcute de acesta într-o emisiune televizată. Domnul Traian Rece şi Partidul Dreptăţii Sociale nu au formal nicio legătură cu ceea ce înseamnă candidatura lui Teodor Meleşcanu, care şi-a depus camdidatura ca independent”, a spus purtătorul de cuvânt al BEC. Muhuleţ a mai explicat că semnăturile sunt pentru „candidatul independent Teodor Meleşcanu”, adăugând că, „legal, nu există PDS în acest subiect”.
Fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, şi-a depus candidatura ca independent pentru alegerile parlamentare, marţi, la BEC, susţinut de Partidul Dreptăţii Sociale şi o de serie de organizaţii ale societăţii civile.
Meleşcanu a menţionat că a depus la BEC aproximativ 400.000 de semnături, care au fost strânse de Partidul Dreptăţii Sociale, Fundaţia Democraţie prin Drept şi de foarte mulţi tineri care nu sunt înregimentaţi politic şi care s-au organizat să facă acest lucru pe Facebook şi alte forme de socializare.
Tot în şedinţa de miercuri, BEC a înregistrat candidaturile depuse de candidaţii independenţi Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Funar, Elena Udrea,Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Szilagyi Zsolt, Corneliu Vadim Tudor, Constantin Rotaru, William Brânză (Partidul Ecologist Român) şi Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo). Anterior, BEC a înregistrat candidaturile depuse de Victor Ponta, Klaus Iohannis şi Monica Macovei.
În cel mult 24 de ore de la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor de către BEC, prin decizie, candidaţii, partidele politice, alianţele politice sau electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor.
Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.