Borza și Gerea inspectează investițiile Hidroelectrica
Consecvent politicii de susținere și promovare a proiectelor de investiții eficiente din punct de vedere energetic, reprezentantul Administratorului Judiciar al Hidroelectrica, Av. Dr. Remus Borza împreună cu Ministrul Energiei, Andrei Gerea, au efectuat în perioada 26 – 27 iunie 2015 o vizită de lucru la Sucursalele și Uzinele Hațeg, Caransebeș, Târgu Jiu și Porțile de Fier pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiții Bretea, Poiana Mărului și Dumitra-Bumbești, informează Biroul de presă al Hidroelectrica.
Vineri, ora 15:00, Administratorul Judiciar împreună cu Ministrul Energiei și oficialități ale județului Hunedoara au ajuns la șantierul centralei Bretea. Centrala, cu 12MW putere instalată și 24,34 GWh/an aport energetic, face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Strei pe sectorul Subcetate-Simeria, care, în varianta optimizată, va însemna concretizarea unui amplu proiect de investiții, cuprinzând 7 hidrocentrale, dintre care 3 cu lac de acumulare și 4 cu derivatie, conținând un număr de 14 hidroagregate și 3 microhidrocentrale și totalizând o putere instalată de 84,25 MW și o producție medie anuală de 164,52MWh. Valoarea totală a investiției pentru CHE Bretea este de peste 58 milioane de euro, dintr-un total estimat de 420 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de 62%. Centrala Bretea va fi pusă în funcțiune în decembrie 2015.
Vineri, ora 17:00, cei doi oficiali au inspectat stadiul lucrărilor la aducțiunea secundară Bistra- Poiana Mărului, fereastra de acces Bucova. În ceea ce privește investiția de la Bistra – Poiana Mărului, aceasta face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra-Poiana Mărului-Ruieni-Poiana Rusca, a cărei valoare totală estimată depășește 540 milioane de euro, și se referă la aducțiunea secundară cu același nume, o galerie care preia apele din afluenții din stânga ai râului Bistra, pe care le injectează în lacul de acumulare Poiana Mărului. Galeria are o lungime totală de 15,8 km și 5 captări: Bistra, Valea Lupului, Bucova, Marga, Niermes, ultimele 3 fiind deja în funcțiune, aducând un spor total de energie de 17,17 GWh/an în centrala Ruieni. Sporul de energie obținut prin punerea în funcțiune a ultimelor 2 captări secundare – Bistra și Valea Lupului – va fi de încă 32,32 GWh/an. Valoarea investiției este de 45,5 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 80%.
Sâmbătă, 27 iunie, ora 10:30, Ministrul Energiei împreună cu Administratorul Judiciar al Hidroelectrica, însoțiți de oficialități ale judetului Gorj, au verificat stadiul de execuție a lucrărilor pe șantierul centralei Bumbești, iar la ora 12:00 delegația a fost pe șantierul centralei Dumitra. Centralele Dumitra și Bumbești vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 230 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de circa 65%. Centrala Dumitra va fi pusă în funcțiune în martie 2016 iar centrala Bumbești in noiembrie 2016.
Luni, 29 iunie, Administratorul Judiciar îl va insoți pe Ministrul Energiei la Belgrad, unde urmează să aibă loc întâlniri cu Ministrul sarb al Energiei și alți înalți oficiali, urmând a fi abordate subiecte de interes în ceea ce privește colaborarea dintre cele doua state în domeniul producției și distribuției de energie. În acest an, Hidroelectrica și-a deschis la Belgrad o reprezentanță care va realiza operațiuni de trading de energie.
***In perioada 2012-2014 Hidroelectrica a investit peste 270 de milioane de euro in finanțarea unor capacități noi de producție a energiei electrice.
Pentru perioada 2015-2020, a fost alocat un buget de investiții de peste 1,3 miliarde de euro, astfel:
- 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuție (Racovița, Bretea, Răstolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești);
- 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Mariselu (cu o capacitate instalată de 220 MW) și în modernizări de hidroagregate;
- 240 milioane euro în lucrări de mentenanță cu capitalizare;
- 300 milioane euro investiții în capacități noi de producție din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).