Documentarul „Andrei Scrima în Liban”, la MȚR
Documentarul „Andrei Scrima în Liban”, ultimul film din seria „5 seri TVR 2 în lumina Taborului” organizat în perioada 10-14 august de TVR 2 la Muzeul Național al Țăranului Român, a fost prezentat vineri la cinema Muzeul Țăranului Român.
Teolog ortodox român, arhimandrit, reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol la Conciliul Vatican II, Andrei Scrima a contribuit în mod esențial la revigorarea tradiției monahale răsăritene în patriarhia Antiohiei, la mânăstirea Deir el Harf din munții Libanului, începând din 1959, a afirmat eseistul și traducătorul Anca Manolescu, în cadrul unei dezbateri care a urmat prezentării peliculei, informează Agerpres.
Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, a fost de părere că filmul realizat este unul foarte curajos și deoarece „pune în față un om al bisericii ortodoxe care își asumă un rol de călăuzitor de suflete, de îndrumător al comunității ortodoxe în Libanul anilor ’60”.
În anii cât a stat în Liban, Andrei Scrima a cunoscut în profunzime mozaicul confesional și religios din aceasta țară și s-a considerat „trimis” pentru a realiza un „creuzet al noii umanități”, fundamentat pe dialogul fertil între oamenii diferitelor credințe și în care pacea, înțelegerea și respectul pentru religia celuilalt să fie normativul asumat de toată lumea, apreciază realizatorul documentarului, Radu Găină.
Potrivit unuia dintre invitații care au vorbit în film, Andrei Scrima a fost foarte afectat de războiul civil din Liban dintre anii 1975-1990, asta neîmpiedicându-l să îndemne oamenii să găsească o cale de dialog.
Filmul „Andrei Scrima în Liban” este povestea acestor dramatice încercări de a descoperi formula potrivită pentru a salvgarda pacea și înțelegerea într-un teritoriu disputat de urmașii religiilor născute din trunchiul abrahamic.