Premieră la Festivalul de Film Astra

Festivalul Astra Film (AFF) se va deschide pentru prima dată, luni, 5 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Thalia, nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar, „Double Bind” de Kincses Reka și Alina Nelega, al Teatrului Național din Târgu Mureș. „Double Bind” este un spectacol cu 11 actori români și maghiari, despre minoritate și majoritate în Târgu Mureș.

Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este unul în care butaforia și ficțiunea lipsesc cu desăvârșire făcând loc realității care performează cu forța unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenți, menționează organizatorii într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

„De-a lungul celor 22 de ani de existență, AFF a devenit un festival mondial de referință unde anual, timp de șapte zile, doar prin vizionarea filmelor din selecție publicul se poate conecta la realități din toată lumea. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar, dar și în cel de ficțiune, teatru și desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiție și din programele tematice, masterclass-urilor și sesiunilor de discuție, se deschid 350 de ferestre către lume și oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară”, se arată în comunicatul de presă.

Ca în fiecare an, filmele din cele patru secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori și experți în domeniu: John Appel, regizor, trainer și membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary și Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Geza Csakvari, critic de film și director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian și Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franța; Cíntia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chișinău; Vintilă Mihăilescu, profesor de antropologie și directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor român; Tania Rakhmanova, regizoare distinsă cu premiul Emmy; Rene Wolf, director de achiziții și programe la EYE Film Institute din Amsterdam.

Astra Film Sibiu va găzdui o serie de programe speciale: Neorealism și New Realism, o colecție de nouă filme clasice de referință care reflectă modul în care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au încercat să transpună realitatea în filmul de ficțiune. Din culise, prezintă making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme românești — Moartea domnului Lăzărescu, urmat de o discuție la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Păduraru și Oana Giurgiu. Sub standardul de înălțime se focusează pe câteva aspecte mai puțin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adaptează la infrastructura societății de azi, exploatarea lor în spectacole de teatru și de circ în China și povestea a șapte frați pitici din Maramureș care au ajuns cobai în regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.