Tăriceanu îl vrea partener pe Iohannis
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că proiectul său de țară, prin care România trebuie să ajungă unul dintre primele state din Europa, ar putea fi susținut de președintele Klaus Iohannis, care ar fi un factor de coagulare.
„Am revenit cu o problemă la care țin foarte mult, este vorba despre proiectul de țară al României. Lipsa unui proiect de țară al României în acest moment mă face să încerc să mobilizez cât mai multe energii pentru a demara acest proiect. (…) România trebuie să își depășească condiția actuală și să ajungă pe primele locuri în Europa. Pare un lucru poate prea ambițios, o să spuneți mulți dintre dvs”, a afirmat marți, la Senat, Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Senatului susține că pentru realizarea proiectului trebuie să se implice mediul politic, instituțiile statului, societatea civilă, mediul de afaceri, sindicatele și mediul academic, scrie Agerpres.
Întrebat dacă a găsit deschidere din partea președintelui Iohannis pentru un astfel de proiect, Tăriceanu a afirmat:”Discuția nu este recentă. (…) I-am spus președintelui, i-am prezentat ideea mea. Nu cred că era prima dată când auzea de ea. Nu am avut până în momentul de față nicio reacție din partea sa. Mi-aș dori foarte mult ca președintele, din poziția constituțională pe care o are, poziția politică, să se hotărască să susțină un astfel de proiect.
Președintele ar putea să fie chiar factorul de coagulare. Eu nu am pretenția paternității. Dacă președintele ar vrea să se angreneze într-un astfel de proiect și să îl conducă aș fi foarte bucuros pentru că, în final, ceea ce mă interesează este România. Nu mă interesează persoana mea sau persoana altcuiva, important este cu toții să ne asumăm un astfel de proiect. Rolul constituțional al președintelui îi dă cea mai potrivită poziție pentru a demara un astfel de proiect”.
Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că un astfel de proiect trebuie să fie unul „al societății, „al fiecăruia”.
„Eu cred că acest lucru se poate realiza cu o singură condiție — să ne unim cu toții în vederea materializării unui astfel de proiect și cred că, dacă acceptăm că trebuie să gândim și pe termen lung, nu numai de pe azi pe mâine, în tărâmul disputelor mărunte care afectează viața de zi cu zi, România poate să își propună un astfel de proiect și chiar să îl realizeze.
Un astfel de proiect trebuie să aibă nu numai sprijinul partidelor politice. (…) Nu se poate ca un mic grup să își propună un astfel de proiect. El trebuie să fie un proiect de societate. Trebuie ca toți românii să se simtă parte la acest proiect pentru ca fiecare trebuie să contribuie într-un fel”, a mai spus Tăriceanu.