Ministrul Energiei, la Conferința Ministerială de la Riad
O delegație a Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri condusă de ministrul de resort Andrei Dominic Gerea va participa în perioada 1- 5 noiembrie, la Riad (Arabia Saudită), la cea de a VI-a Conferință Ministerială ‘Carbon Sequestration Leadeship Forum (CSLF)’.
Potrivit unui comunicat al MEIMMMA, membrii delegației vor lua notă de propunerile reprezentanților statelor participante la Grupul de lucru, se vor consulta și se vor coordona cu aceștia și vor susține pozițiile ministerului în conformitate cu politica energetică a Guvernului României privind energia curată, schimbările climatice, abordarea mecanismelor de colaborare în vederea dezvoltării de tehnologii eficiente pentru stocarea și captarea carbonului.
De asemenea, delegația MEIMMMA va avea în vedere și alte subiecte de importanță majoră pentru România, cum ar fi exploatarea și valorificarea resurselor energetice de cărbune prin tehnologii avansate. În acest sens, vor avea loc întâlniri cu reprezentanți ai țării gazdă, ai CSLF și statelor participante la această Conferință Ministerială.
Din delegația ministerului Energiei mai fac parte Mircea Toader, consilier personal al ministrului Gerea, și Daniela Angela Barbu, șef Serviciu Resurse Energetice.
România a aderat recent la Carbon Sequestration Leadeship Forum (CSLF) ceea ce îi permite să beneficieze de sprijin financiar, de asistență tehnică în dezvoltarea politicilor publice sau de cooperare în cercetarea și dezvoltarea capacității tehnologice la nivel național.
Carbon Sequestration Leadeship Forum (CSLF) este o inițiativă internațională la nivel ministerial privind schimbările climatice, axată pe dezvoltarea de tehnologii eficiente pentru separarea și captarea dioxidului de carbon (CO2), pentru transport, utilizare și depozitare în condiții de siguranță pe termen lung. Structura CSLF include 22 de țări și Comisia Europeană. Printre membri se numără: SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada, Australia, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Uniunea Europeană și Polonia.
Proiectele dezvoltate în țările membre CSLF pot obține calificativul ‘CSLF-recognized Project’, calificativ care, pentru o țară ca România, ar crește competitivitatea proiectului pentru instituții precum UE (de asemenea membră CSLF) și investitori publici și privați.