CCR discută pe 18 noiembrie votul privind corespondență
Curtea Constituțională a României a stabilit că va dezbate pe 18 noiembrie sesizarea UDMR în legătură cu legea privind votul prin corespondență.
Proiectul votului prin corespondență a fost adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, relatează Romaniatv.net.
Deputatul UDMR Marton Arpad a susținut, la sfârșitul lunii octombrie, în plenul Camerei, că actul normativ nu garantează secretul votului și a anunțat că parlamentarii Uniunii vor vota împotrivă.”Din punctul nostru de vedere are aparențe ale unei tentative de manipulare. (…) Până în septembrie anul viitor se vor da niște OUG de modificare a acestei legi ca să poată fi aplicată. UDMR va vota împotrivă”, a arătat atunci Marton Arpad.
La rândul său, ALDE a susţinut că „legea are prevederi neconstituţionale evidente”.”Astfel, legea are prevederi neconstituţionale evidente, asupra cărora am atras atenţia din timp, dar care nu au fost corectate. Spre exemplu, Constituţia României prevede la ARTICOLUL 62 următoarele:
„(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale”. Prin legea adoptată de Camera Deputaţilor este încălcat caracterul direct al votului, contrar prevederilor constituţionale”, susţine ALDE.
„În plus, legea, aşa cum a fost adoptată, lasă un spaţiu larg fraudelor electorale şi, în loc să simplifice procesul electoral, îl complică. Alegătorul va fi obligat să parcurgă o birocraţie suplimentară descurajantă, care în loc să stimuleze participarea la vot, va crea şi mai multe nemulţumiri decât au fost înregistrate anul trecut”, mai susţine ALDE în comunicat.
Camera Deputatilor a adoptat miercurea trecută, în plen, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, proiect care se referă doar la alegerile parlamentare. Legea se refera doar la românii care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi presupune o perioadă de preînregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin poştă, nu şi online, în urma modificărilor aduse de către comisie.