Discriminarea persoanelor infectate cu HIV, o realitate crudă!
Președinta Asociației de Părinți cu Copii Seropozitivi ‘Benone’ din Târgu Mureș, Maria Vereș, a declarat miercuri, într-o conferință de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA, că studiile efectuate recent arată că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România și că majoritatea pacienților seropozitivi nu se simt în siguranță.
‘Aș invita comunitatea târgumureșeană la deschidere, înțelegere și toleranță. Problematica HIV/SIDA este una reală, iar persoanele seropozitive există. Ele au dreptul la viață normală. Un raport recent al CNCD arată că populația consideră că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare din România. Alt studiu efectuat de conf. univ. dr. Florin Lazăr pe un eșantion format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecția HIV arată că 63,7% dintre aceștia nu se simt în siguranță. Nu-și asumă statutul de seropozitivi, ba dimpotrivă fac orice ca să țină secret. 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur, iar 29,2% au primit insulte și injurii, în 2015, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale. În acest context, îi îndemn toți oamenii la toleranță, să fie informați cu privire la infecția HIV și la modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV’, a arătat Maria Vereș, potrivit Agerpres.
Ea a spus că la nivel național există 13.277 de persoane seropozitive în evidență, iar în urmă cu un an numărul lor era de peste 12.000.
Reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Mureș, Florina Mănișor, a afirmat în același cadru că în România, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015, au fost depistate 333 de cazuri noi de HIV/SIDA confirmate, iar în județul Mureș s-au semnalat trei cazuri noi.
‘În județul Mureș în perioada februarie 1990 erau 590 de cazuri, în 2014 erau 29 de cazuri, iar până în 31 octombrie 2015 au fost 3 cazuri. Numărul de decese 331 în februarie 1990, în 2014 au fost 6, iar în 2015 au fost înregistrate 4 decese până la 31 octombrie’, a precizat Mănișor.
Președinta filialei Mureș a Asociației Alături de Voi România, Carmen Speranța Ciulea, a spus că Ziua Mondială de Luptă anti-SIDA este marcată la Târgu Mureș de 10 ani și că organizația sa aduce în atenția tuturor importanța prevenirii în combaterea și tratarea infecției cu HIV.
‘Statisticile oficiale din România arată că pentru ultimul an 41,7% din cazurile nou depistate cu HIV sunt tineri cu vârste cuprinse între 24, 25 și 34 de ani, iar principalele căi de transmitere sunt pe cale sexuală, în proporție de 79% din numărul total, iar diferența o reprezintă utilizatorii de droguri (…) Referitor la cazurile care vin spre noi, majoritatea au fost contactate pe cale sexuală, contact sexual neprotejat. Sunt și cauze cumulative, contact sexual neprotejat și consum de droguri. Ca o noutate pentru acest an, MCA Health Care Târgu Mureș pune la dispoziție vouchere de testare HIV, la care se adaugă serviciile de consiliere pre și post testare oferite de Fundația ADV România, centrul Mureș. Testul HIV de regulă se plătește, se face la cerere și noi încercăm anul acesta să încurajăm testarea HIV astfel încât am făcut un parteneriat cu acest centru medical, care pune la dispoziția tuturor voluntarilor aceste teste în mod gratuit’, a arătat Carmen Speranța Ciulea.
Fundația ‘Alături de Voi’ România a organizat miercuri în Iași, Constanta și Târgu Mureș și o acțiune denumită ‘Funda Umană — simbol al solidarității cu persoanele infectate HIV’.