Aleșii locali condamnați la închisoare își pierd mandatele

Senatul a modificat, luni, Statutul aleșilor locali prin adoptarea unei propuneri legislative care prevede încetarea de drept a calității de consilier local, județean, respectiv de primar sau de președinte al consiliului județean în cazul condamnării „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”. În prezent, legislația prevede încetarea calității de ales local în toate situațiile în care s-a pronunțat o condamnare privativă de libertate.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată, în forma iniţială, deşi exista un raport suplimentar în care erau incluse amendamente, formulate de CSM, cu 85 de voturi „pentru”, cinci abţineri şi patru voturi „împotrivă”, potrivit Agerpres.

Prin inițiativa legislativă se propune atât modificarea articolului 9, alin. 2, litera f) din Legea 393/2004, cât și a articolului 15, alin. 3, litera e) care, în reglementarea actuală, stipulează că încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, calitatea de consilier local sau de consilier județean, respectiv calitatea de primar și președinte al consiliului județean „în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

Inițiatorii au propus și completarea articolului 15, alin. 2, cu litera e prim, care vizează încetarea calității de primar și în cazul condamnării, „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni de corupție prevăzute la art. 289-290 din Codul penal”.

Propunerea legislativă inițiată de un grup de 16 deputați din întreg spectrul politic a fost respinsă de primul for legislativ sesizat în acest caz – Camera Deputaților.

Legea are un caracter organic, iar Senatul, care a fost Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în forma inițiatorilor, nefiind de acord cu raportul cu amendamente propus plenului de comisiile juridică și de administrație. În favoarea propunerii legislative formulate în forma inițiatorilor s-au pronunțat 85 de senatori, cinci s-au abținut și patru au votat împotrivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.