Autorităţile britanice îl caută pe asasinul jurnalistului Foley

Share:

Serviciile de informaţii britanice MI5 şi MI6 sunt pe punctul de a-l identifica pe islamistul britanic suspectat că l-a executat, în Irak, pe jurnalistul american James Foley, publicaţia The Sunday Times dezvăluind că numele teroristului britanic este deja cunoscut de MI5 şi MI6.

„Nu pot spune mai mult, dar ştiu că suntem pe cale să îl identificăm”, a declarat, potrivit AFP, Peter Westmacott, ambasadorul Marii Britanii în Statele Unite.”Am mobilizat multe mijloace pentru această operaţiune, dispunem de tehnologii sofisticate, precum identificarea vocală”, a explicat Westmacott.

Potrivit ambasadorului, aproximativ 500 de britanici au mers în Siria şi Irak pentru a participa la conflictele din aceste ţări. Un fost rapper britanic, fiul unui islamist de origine egipteană judecat în Statele Unite în cazul atentatelor comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, este principalul suspect în cazul executării, în Irak, a jurnalistului James Foley, conform site-ului ziarului New York Post.

Abdel-Majed Abdel Bary, care a postat recent o imagine în care apare ţinând în mână craniul unui om, figurează printre cei trei indivizi identificaţi de autorităţile britanice ca fiind suspecţi în cazul decapitării jurnalistului american James Foley. Serviciile de spionaj britanice suspectează că fanaticul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ar fi un londonez numit John, membru al unei grupări teroriste islamiste – „The Beatles”.

Abdel-Majed Abdel Bary, în vârstă de 24 de ani, este fiul unui islamist de origine egipteană judecat în Statele Unite pentru implicare în atentatele comise în anul 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania.

Bary, care a mers în Siria în anul 2013 pentru a participa la războiul civil, are o statură atletică, similară cu cea a călăului jurnalistului James Foley, şi un accent similar cu al acestuia, conform unor surse citate de publicaţia The Telegraph. Înainte de a deveni combatant islamist, Abdel-Majed Abdel Bary cânta muzică rap, în Londra, fiind cunoscut sub numele de scenă L Jinny. Melodii cântate de el au fost difuzate la BBC Radio 1. De asemenea, Bary a apărut pe YouTube în videoclipuri ale melodiilor „Overdose”, „Flying High” şi „Dreamer”.

Tânărul a devenit un musulman radical sub influenţa predicatorului islamist Anjem Choudary, părăsindu-şi familia din cartierul londonez Maida Vale în 2013 cu explicaţia că „lasă totul pentru Allah”.

În cazul decapitării jurnalistului american James Foley este suspectat şi Razul Islam, 21 de ani, fratele unui medic britanic acuzat în trecut de răpirea a doi corespondenţi de presă occidentali. Un alt suspect este Aine Davis, în vârstă de 30 de ani, un fost traficant de droguri convertit la islam şi fugit în Siria, ţară care se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei moderate şi grupuri teroriste sunnite.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic a revendicat executarea jurnalistului american James Foley, explicând că este vorba de un act de ripostă faţă de raidurile aeriene americane în Irak. James Foley, în vârstă de 40 de ani, era un jurnalist experimentat, relatând despre conflictul din Libia şi despre cel din Siria. Foley a colaborat cu publicaţia Global Post, cu Agenţia France-Presse şi alte instituţii media. Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant/Stat Islamic în Irak şi Siria – SI/SIIL/SIIS) a ocupat, în ultimele luni, regiuni din nord-estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, proclamând un „califat Islamic”.

Citește și

Cmentariile sunt închise