Legea privind reducerea CAS, în sesiune extraordinară la Senat

 

Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va reuni, luni, în şedinţă de plen pentru a analiza cererea de reexaminare, transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, cu privire la proiectul legislativ care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent pentru luni, ora 14,00, urmând ca şedinţa de plen să înceapă la ora 16.00. Reexaminarea legii trebuia să intre în atenţia senatorilor în data de 18 august, însă Biroul Permanent convocat la acea dată a stabilit amânarea discuţiilor în plen cu o săptămână.

‘Biroul Permanent a stabilit ca şedinţa extraordinară să aibă loc luni, 25 august. Discuţiile care au avut loc în cadrul Biroului Permanent au arătat că astăzi (18 august – n.r.) era aproape imposibil (…) pentru că trebuia să trimitem materialele la Comisie (de buget-finanţe – n.r.), să fie convocat Ministerul de Finanţe. Luni la ora 14,00 vom avea Biroul Permanent, iar la ora 16,00 – plen. Apoi o trimitem la Camera Deputaţilor’, a spus Ilie Sârbu, liderului grupului PSD din Senat, la finalul şedinţei Biroului Permanent din data de 18 august. Potrivit acestuia, Camera Deputaţilor va avea sesiune extraordinară, pentru discutarea legii care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, în data de 26 august.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat referitor la acest proiect de lege că există posibilitatea ca cererea de reexaminare transmisă de preşedinte să fie respinsă şi proiectul privind reducerea CAS să fie adoptat fără modificări.

‘Parlamentul, la iniţiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Preşedintele a returnat-o constituţional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premizele ca această lege să fie readoptată, fără modificări, de Parlament cu o majoritate covârşitoare în cadrul sesiunii extraordinare’, a spus Tăriceanu.

În data de 23 iulie, preşedintele Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS, arătând că actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, adăugând totodată că, în anul 2014, deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

‘Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 miliarde de lei în 2015 şi 5,564 miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legii’, explică preşedintele Băsescu, potrivit cererii de reexaminare.

În perioada 25-29 august, nouă dintre cele 20 de comisii permanente senatoriale au programată activitate, potrivit Hotărârii Biroului Permanent din data de 23 iunie. Este vorba despre Comisia juridică, Comisia pentru cultură, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru buget, Comisia pentru agricultură, Comisia pentru administraţie, Comisia pentru apărare, Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru politică externă, care va lucra în perioada 25-27 august.

Unele dintre comisiile amintite, aşa cum este cazul Comisiei pentru politică externă şi a Comisiei juridice, au avut programată activitate, potrivit Hotărârii conducerii Senatului, şi în luna iulie, în timpul vacanţei parlamentare.

Comisia juridică a Senatului are de discutat, în această perioadă, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal; propunerea legislativă pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal – reexaminare la cererea preşedintelui României Traian Băsescu; propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, precum şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, care a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor.

Comisia pentru drepturile omului din Senat are, potrivit programului de lucru, de întocmit mai multe avize pentru proiecte de lege care vor fi transmise apoi comisiilor raportoare, aşa cum este cazul Legii Educaţiei care va intra în dezbaterea senatorilor din Comisia pentru învăţământ pentru a primi un raport.

Şi pentru Comisia pentru cultură se anunţă o perioadă încărcată, aşa cum afirmă preşedintele acesteia, social-democratul Georgică Severin.“Pentru perioada de activitate (25-29 august – n.r.), Comisia pentru cultură şi media a Senatului are pregătit un program consistent şi de interes imediat pentru buna organizare şi funcţionare a instituţiilor de cultură şi media aflate sub autoritatea Senatului. (…) Comisia pentru cultură şi media a Senatului îşi va desfăşura activitatea în mod normal, potrivit programului alcătuit”, afirmă preşedintele Comisiei pentru cultură într-un comunicat de presă

Citește și

Cmentariile sunt închise