Totul despre gazoductul Iași-Ungheni

Gazoductul Iași-Ungheni, care urmează să asigure interconectarea rețelelor de gaz ale României și Republicii Moldova, va fi inaugurat miercuri, după un an de la începerea construcției, potrivit RFI, citat de Agenția Amos News.

Evenimentul, la care vor participa premierul moldovean Iurie Leancă, premierul roman Victor Ponta și comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, coincide cu Ziua Independentei Republicii Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni se oprește la circa 100 km de Chișinău, astfel încât la acest moment poate deservi doar consumatorii din raionul Ungheni. Conducta de gaze poate fi însă prelungita de autoritățile moldovene astfel încât să poată alimenta tot teritoriul țării, în încercarea de a oferi o alternativă la monopolul furnizării de gaze deținut momentan de compania rusă Gazprom.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului fiind de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.

Gazoductul are o lungime totală de 43,2 kilometri, o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, inițial, din Romania va fi livrat un volum de pana la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreana.

Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise