Scandal: ANI vrea să lase fără mandat doi parlamentari
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere din nou, pentru a treia oară, Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului Daniel Akos Mora şi a deputatului Ştefan Stoica, după ce instanţa supremă a decis definitiv că aceştia au fost în incompatibilitate.
„Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Senatului României şi Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Stoica Ştefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 şi nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora”, se arată într-un comunicat remis, luni, Mediafax.
ANI subliniază că au trecut mai bine de opt luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume, revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curţii Constituţionale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia „Senatul, în plenul său, are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate”.
Demersul ANI, se mai precizează în comunicat, ţine cont şi de Decizia Curţii Constituţionale nr. 418/2014, care „confirmă pe deplin interpretarea dată de ANI, Curtea Constituţională constatând faptul că prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma ‘aceeaşi funcţie’ se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege”.
„Menţionăm faptul că Decizia C.C.R. este general obligatorie, astfel că art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 nu poate fi susceptibil de o altă interpretare în afara celei date de instanţa de contencios constituţional. Precizăm faptul că ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România menţionează faptul că Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor”, mai arată ANI.
ANI a făcut demersuri similare pentru revocarea din funcţie a celor doi parlamentari în martie 2014 şi în ultimele luni din 2013.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, în 24 septembrie, că Daniel Akos Mora (PNL) a fost în incompatibilitate. Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş, potrivit ANI. În cazul lui Ştefan Stoica (PDL), instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în incompatibilitate întrucât în perioada în care a fost consilier judeţean în Dolj a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Drumuri Craiova. La începutul lunii februarie, Biroul Permanent al Senatului a decis să transmită la Comisia juridică solicitarea ANI de urgentare a constatării încetării calităţii de senator a lui Daniel Akos Mora.
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu spunea atunci că decizia Curţii Constituţionale pe această temă, care este „destul de complexă”, a fost trimisă Comisiei juridice, pentru ca în două săptămâni să fie analizată.
În cazul deputatului Ştefan Stoica, ANI a solicitat Camerei Deputaţilor, în 21 octombrie 2013, revocarea din funcţie, după ce ICCJ a decis definitiv că a fost în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a fost consilier judeţean în Dolj a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Drumuri Craiova.
În 23 decembrie 2013, ANI a solicitat din nou Camerei Deputaţilor să constate demiterea de drept a deputatului PDL Ştefan Stoica, solicitarea fiind transmisă Comisiei juridice.
Secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Eugen Nicolicea, anunţa atunci că solicitarea ANI a fost transmisă Comisiei juridice. Nicolicea invoca decizia CC care cerea modificarea şi clarificarea Legii integrităţii.