Federica Mogherini, viitoarea şefă a diplomaţiei europene

Viitoarea şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat, marţi, că ţările UE care au frontieră cu Rusia ar trebui să primească asigurări că angajamentul NATO de a le apăra nu este doar pe hârtie.

Suntem cu toţii de acord că nu există o soluţie militară pentru criza din Ucraina”, a declarat Mogherini, la audierile din Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.”Ţările din est membre ale Alianţei, toate ţările din Alianţă care au frontieră cu Rusia trebuie să fie sigure că Articolul 5 nu este doar un text, că sunt măsuri care pot fi luate pentru a le fi asigurată securitatea”, a adăugat ea, cu două zile înaintea summitului NATO programat joi şi vineri în Ţara Galilor, informează Mediafax.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord se referă la principiul „apărării colective”, care prevede că toţi membrii Alianţei îşi iau angajamentul să intervină pentru a-l sprijini pe unul dintre ei dacă acesta este atacat.Pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, NATO urmează să adopte la summitul din Ţara Galilor un „plan de reacţie”, astfel încât să permită desfăşurarea „mai multor mii” de soldaţi în Europa de Est.

Federica Mogherini, desemnată sâmbătă de liderii europeni pentru a prelua din 1 noiembrie funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă, a fost audiată în Parlamentul European în calitatea de ministru de Externe al Italiei, ţară care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Acuzată de mai multe state din estul Europei, înaintea nominalizării la conducerea diplomaţiei europene, că are o poziţie prea favorabilă Rusiei, Federica Mogherini a recunoscut că „parteneriatul strategic” cu Moscova este în prezent „încheiat”.

Dar, în cazul în care sunt îndeplinite „condiţiile” pentru a „colabora într-un nou parteneriat, niciun european raţional nu ar spune că nu este în interesul nostru”, a adăugat ea.”Rusia rămâne un actor strategic în problemele regionale şi mondiale, fie că ne place sau nu, dar nu cred că mai este un partener strategic”, a insistat Mogherini, care şi-a exprimat speranţa că Moscova „va alege să fie din nou (un partener strategic al UE) în viitor”.

Întrebată dacă are o poziţie „prorusă sau antirusă”, Mogherini a răspuns că „adevărata problemă este cum să susţinem Ucraina acum”. Ea a apreciat drept „pozitivă” reuniunea de luni a Grupului de Contact de la Minsk. „Schimbă aceasta situaţia din teren? Nu, iar aceasta este problema”, a recunoscut Federica Mogherini.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.