Rusia pune capăt parteneriatului cu Europa

0

Rusia a „pus capăt de facto parteneriatului său” cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, în Polonia, preşedintele german Joachim Gauck, invocând „un nou conflict armat la frontierele Europei”, în Ucraina, relatează AFP.

„Dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor”, dar cu condiţia ca Moscova să-şi schimbe politica şi să „revină la respectarea drepturilor popoarelor”, a spus Gauck, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, informează Mediafax.

După ce a evocat „miracolul” apropierii dintre germani şi polonezi, în pofida suferinţelor pe care naziştii li le-au provocat, preşedintele Gauck şi-a exprimat dezamăgirea provocată de evoluţia Rusiei.

„Noi am crezut şi vrem să credem că şi Rusia, ţara lui Tolstoi şi a lui Dostoievski, ar putea face parte din Europa”, a spus el.”A fost un şoc să ne confruntăm cu un nou conflict la frontierele Europei. O înfruntare armată poate să stabilească noi frontiere şi o nouă ordine. Este un fapt: stabilitatea şi pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol”, a continuat preşedintele Germaniei.”După căderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeană, NATO şi grupul marilor ţări industrializate au dezvoltat relaţii speciale cu Rusia şi au integrat această ţară în rândul lor în diverse moduri. Acest parteneriat a fost de facto rupt de către Rusia”, a subliniat el.”Noi dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) şi în viitor, dar această revenire este necesar să aibă la bază o schimbare a politicii ruseşti şi revenirea la respectarea drepturilor popoarelor”, a conchis el.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a vorbit înaintea lui Gauck, a deplorat, la rândul său, „recursul la un aresenal de mijloace militare împotriva unui vecin” şi faptul că „pacea şi ordinea internaţională sunt tulburate în numele ambiţiei personale, a grandorii sau al zonei de influenţă”.

„Aceleaşi pericole au ameninţat cu distrugerea şi au provocat suferinţă Europei în secolul al XX-lea”, a notat el, îndemnând la „curaj şi hotărâre” în opoziţia faţă de „cei care ameninţă ordinea internaţională, pacea şi libertatea”.

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat luni, anterior, că există riscul unui război „nu doar în estul Ucrainei” şi a cerut ca solidaritatea europeană şi euroatlantică „să ia o dimensiune practică”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.