Băsescu: Vom avea un comandament NATO pe teritoriul ţării!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la încheierea summit-ului NATO, că în documentele adoptate la reuniune ”România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se ştie că acesta va fi pe teritoriul României, informează Mediafax.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Despre importanţa summitului

– A fost un summit foarte important, care a prefigurat noile misiune ale Alianţei, de după misiunile din Afganistan.

Foarte mulţi au speculat pe disputele între Europa şi SUA, au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică şi a fost suspectată chiar unitatea membrilor NATO.

– Summitul a demonstrat că nu există şefi de stat care să nu fi înţeles misiunea fundamentală a NATO, de a-şi apăra proprii membri. Mai este un mesaj, dincolo de cel de solidaritate, cel că libertatea nu e gratis şi asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii, indiferent unde se afla în interiorul acestei organizaţii.

– România a avut câteva obiective, aceastea fiind atinse.

– La summit s-au semnat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Acum, structurile militare trebuie să pună în practică deciziile politice.

– Cele 5 documente sunt: Comunicatul summitului, Declaraţia privind relaţia transatlantică, care este foarte importantă, Declaraţia comună NATO – Ucraina, Declaraţia privind Afganistanul şi Declaraţia privind forţele armate.

– Intenţionez ca săptămâna viitoare, în colaborare cu Ministerul de Externe, să deschidem dezbateri pentru corecta înţelegere a summitului.

Despre obiectivele României la summitul din Ţara Galilor

– Adoptarea planului de acţiune. Prin acesta s-a decis prezenţa NATO pe terioriul statelor de la frontiera de Est a NATO, inclusiv pe teritoriul României. Vreau să fim foarte clari, România are două baze militare româno-americane, la Kogălniceanu şi la Desevelu. În rest, sunt staţionări temporare, exerciţii, manevre militare. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă pe teritoriul României.

– În România există în prezent aproximativ 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, iar aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi.

– Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii România figurează ca fiind stat care a oferit facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile. Avem insfrastructura gata. În documente România figurează ca făcând oferta pentru a găzdui un comandament, dar noi ştim că va fi.

– La cererea Statelor Unite, am decis crearea unui centru de antrenament de exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii care se vor face cu flota României şi Bulgariei. Important este că Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică, aceasta fiind un obiectiv al României care a fost atins. În susţinerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu cercul de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre. Argumentul nostru în toate discuţiile a fost că aceste conflicte pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar afecta securitatea din zonă.

– Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului. Este vorba de angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2 la sută din PIB al fiecărei ţări pentru apărare. Aşa cum am spus, libertatea nu este gratis.

– S-a pus accent pe siguranţa cibernetică. Din acest punct de vedere, România a făcut oferta să fie naţiune cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei.

– Toate acestea au fost obiectivele noastre şi pe acestea le-am atins.

– Declaraţia summitului va fin una care va face pe oricine să se gândească dacă vrea să aibă de-a face cu flancul estic al NATO.

Despre Afganistan

– România s-a angajat să trimită în Afganistan 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de agenţi de poliţie militară. Am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi. Vom vedea, încă nu s-a decis. Asta ar însemna să dislocăm un efectiv de 400 de militari. Vom analiza în CSAT care ar fi costurile.

– Asta este. România este în siguranţă şi dacă cineva s-ar gândi să o ducă într-o zonă de nesiguranţă, atunci ar exista o reacţie năprasnică din partea NATO.

– Planul de contingenţă, care se regăseşte în declaraţia privind planificarea apărării, a fost aprobat înainte de summit şi el imaginează diverse scenarii în care NATO ar trebui să răspundă în cazul în care România ar fi atacată.

– Summitul NATO nu a aprobat niciun ajutor militar pentru Ucraina.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.