Contestația lui Nicușor Constantinescu, amânată de Curtea de Apel

Magistrații Curții de Apel Constanța au stabilit, joi, amânarea pentru 15 septembrie a judecării contestației președintelui suspendat al Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, împotriva celui de al doilea mandat de arestare preventivă care a fost emis pe numele său de judecătorii Tribunalului, informează Agerpres.

Avocatul Marius Mocanu a declarat, pentru AGERPRES, că amânarea are la bază solicitarea procurorilor DNA de a avea timpul necesar studierii unor noi documente medicale ce au fost depuse pentru a reliefa starea de sănătate a clientului său, Nicușor Constantinescu, aflat sub tratament medical în SUA.

„Au fost depuse acte medicale noi și mai vechi care reprezintă un volum destul de însemnat și atunci procurorul a solicitat termen ca să ia și el la cunoștință”, a afirmat avocatul.

Acesta a spus că nu știe când Constantinescu se va întoarce în România.

„Nu cunosc când o să vină în țară, probabil când o să-i permită starea de sănătate. Momentan nu se află într-o situație medicală foarte bună”, a declarat Mocanu.

Potrivit acestuia, Nicușor Constantinescu va acționa în instanță Spitalul Johns Hopkins din Baltimore — SUA din cauza unei intervenții chirurgicale greșite pe care medicii americani i-au efectuat-o.

„Nu cunosc exact detaliile, dar ideea este că i s-a confirmat că din cauza unei operații greșit efectuate i s-a provocat acea infecție în zona abdominală (…) după 4-5 luni de zile urmând să treacă la ultima etapă a tratamentului, respectiv radioterapia. (…) Este vorba de intervenția chirurgicală din 12 aprilie”, a menționat Marius Mocanu.

Pe 4 septembrie, Tribunalul Constanța a decis emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicușor Constantinescu, de această dată la solicitarea procurorilor DNA Constanța, într-un dosar cu privire la Centrul Militar Zonal.

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis cu Constantinescu în lipsă, acesta aflându-se din primăvara anului 2014 la tratament medical în SUA.

Potrivit reprezentanților DNA, solicitarea a fost făcută pentru ca Nicușor Constantinescu să poată fi judecat într-un dosar penal privind finanțarea de către CJ a Centrului Militar Zonal Constanța, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Conform rechizitoriului procurorilor în acest dosar, în perioada 2009 — 2013, Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al CJ Constanța, cu știință, în mai multe rânduri, nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos obligațiile de serviciu.

Procurorii DNA au menționat că în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București, în care inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în țară, depășind limita teritorială fixată de judecător și nerespectând perioada pentru care a primit încuviințarea de a se afla în afara teritoriului României. Astfel, la solicitarea DNA, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a lui Constantinescu.

În dosarul în care s-a emis acest mandat de arestare preventivă, Nicușor Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite sub forma complicității și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase.

Potrivit procurorilor, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului București a formulat cerere de arestare provizorie a lui Constantinescu, având în vedere propunerea de extrădare din 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului București, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la instanța respectivă.

Procurorii DNA au precizat că, în eventualitatea extrădării din SUA a lui Nicușor Constantinescu, judecarea acestuia în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanța nu se va putea desfășura decât în condițiile existenței unui mandat de arestare distinct față de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanța.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.