Campanie națională de informare privind prevenția melanomului

Campania națională de informare și educare cu privire la prevenția melanomului, „Un viitor fără pată”, s-a desfășurat la nivel național, Brașovul fiind unul dintre primele orașe care s a implicat în lupta împotriva cancerului de piele, informează Amos News.

Campania, care şi-a propus o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele, a fost realizată împreună cu Societatea Română de Cancer și  cu sprijinul companiilor Bristol-Myers Squibb,  Roche și  Centrul de Oncologie Neolife.

Campania a pornit și în acest an ca răspuns la situația statistică îngrijorătoaredin România ce indică necesitatea programelor de prevenție și educație cu privire la melanom. Principalul obiectiv al campaniei a fost creșterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populației din România.
Astfel pe parcursul lunilor august și septembrie, în Brașov au avut loc o serie de acțiuni informativ-educative menite să faciliteze accesul la educație privind melanomul.
„Datele oficiale privind incidența melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample și constante de educare pentru prevenție, începând de la cele mai mici vârste, precum și în rândul tinerilor și adulților, incidența melanomului malign crește. Vrem să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. În perioada august- septembrie am organiza acțiuni speciale în cadrul activitilor sportive care s au desfășura în aer liber în Brasov, prin care am încercat  să îi învățăm pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului și să meargă la medic”, a declarat Cezar Irimia,Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de aniîn Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene, la 12-20/100.000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).
Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 pâna la 9 luni.
Dacă în anul 2008, în regiunea de Nord– Vest a României  erau diagnosticați cu melanom 142 pacienți, în anul 2010, numărul cazurilor noi a crescut la 160, confirmând astfel rata rapidă de creștere a cazurilor nou diagnosticate.

Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.
Multumim voluntarilor, studentii de la Facultatea de Medicina si elevii Colegiului National A.Saguna din Brasov, pentru  implicare si sprijin!
Despre campania „Un viitor fără pată”
Campania „Un viitor fără pată“ a fost inițiată în 2013 de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer pentru a facilita accesul la informație și la prevenție și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la  pericolele cancerului de piele. „Un viitor fără pată” este prima campanie de educare şi informare cu privire la prevenţia cancerului de piele, iniţiată şi derulată de asociaţiile  de pacienți.
În cadrul campaniei din 2013, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii solare.

Inițiativa a avut ca principal obiectiv informarea și educarea publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului malign și importanța comportamentului preventiv

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.