Cioloș: Tradițiile rurale nu sunt pe cale de dispariție

0

Comisarul european Dacian Cioloș consideră că evenimentul organizat duminică în Capitală, Rural Fest, exprimă cel mai bine legătura dintre sat și oraș într-o perioadă în care urbanizarea se desfășoară tot mai accelerat, dar și faptul că la câțiva ani de la aderarea României la Uniunea Europeană ‘tradițiile din mediul rural nu sunt pe cale de dispariție’.

‘Obiectivul evenimentului de astăzi (duminică — n.r.) este cel puțin dublu. Pe de o parte de a lansa o tradiție în a exprima legătura între sat și oraș într-o perioadă în care urbanizarea se dezvoltă în mod accelerat și în care din ce în ce mai mult producția agricolă înseamnă pentru oameni mai ales alimente, mai ales marfă. Am vrut să punem în evidență faptul că agricultura înseamnă și tradiție dar și dinamismul spațiului rural’, a arătat Cioloș.

Acesta a precizat că tradițiile din mediul rural nu sunt ‘pe moarte’ și ele sunt puse în valoare de UE prin Politica Agricolă Comună (PAC).

‘Al doilea mesaj important pe care vreau să îl transmit este că, la câțiva ani de la aderarea României la UE, nu numai că tradițiile din mediul rural nu sunt pe moarte sau pe cale de dispariție ci ele sunt puse în valoare exact de UE prin Politica Agricolă Comună. Aceasta a fost și ideea cheie, din perspectiva României, a reformei PAC, pe care am condus-o în ultimii cinci ani, respectiv de a modela Politica Agricolă Comună pentru ca ea să corespundă nevoilor unui stat cum este România și a ceea ce are ea mai de preț în agricultură și în mediu rural. Sigur că este doar începutul, dar este important să dăm oportunitatea celor din spațiul rural, micilor producători și păstrătorilor de meșteșuguri și de tradiții să poată trăi din această activitate, să existe pe piață. Cred că au nevoie în primul rând de recunoștința și recunoașterea noastră ca și cetățeni, ca și consumatori și ca și cumpărători de produse agricole și de produse meșteșugărești’, a arătat Cioloș.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va mai organiza astfel de evenimente și pe viitor pentru că UE permite astfel de acțiuni și pentru că există atât mijloace financiare cât și legale de a promova ceea ce are mai de valoare o țară precum România.

Prezent la deschiderea Rural Fest, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, apreciază că evenimentul de duminică aduce mai aproape agricultura României de consumatorii români.

‘Pe lângă faptul că aducem aici agricultura României mai aproape de consumatorul român sunt organizate și o serie de evenimente care arată păstrarea și menținerea tradiției dar și a locurilor de muncă din spațiul rural pentru că 65% din ceea ce înseamnă numărul locurilor de muncă din această lume este deținut de sectorul agricol. Pe de altă parte, cred că menținerea identității culturale și introducerea noilor tehnologii înseamnă valoare adăugată, înseamnă plus valoare și totodată produse mai sigure și mai sănătoase pe masa consumatorilor’, a arătat Botănoiu.

Peste 150 de producători, meșteșugari și artizani se întâlnesc duminică, pe Șoseaua Kiseleff din Capitală, la RuralFest Bucharest, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la care va participa și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Evenimentul include o minifermă de animale, ateliere de meșteșuguri tradiționale, expoziții cu vânzare, demonstrații de gătit, o paradă a costumelor populare, dansuri folclorice, jocuri și concursuri cu premii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.