Apicultorii cer reducerea TVA la miere

Apicultorii români solicită autorităților de mai bine de 5 ani reducerea TVA la miere în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%, dar și pentru creșterea consumului de produsele apicole pe piața internă, în condițiile în care românii consumă printre cele mai scăzute cantități de miere din Europa, anunță Agerpres.

„În ultimii cinci ani, am făcut anual notificări și intervenții pentru reducerea TVA la miere, în ideea diminuării, dar și în ideea creșterii consumului de miere și produse apicole. Avem adrese depuse la minister și ni s-a promis că atunci când se va modifica Codul fiscal se va putea lua o astfel de măsură. Acum evaziunea fiscală în domeniu a ajuns la 35-40%. Se face evaziune și în sectorul de utilaje și pe ceea ce se vinde la colț de stradă sau în târguri de miere. Cred că ar trebui să existe o lege, o obligație, astfel încât toate aceste firme care lucrează la negru să nu mai fi interesate să facă evaziune pentru 9%. Cred că ar trebui ca toate alimentele să aibă TVA între 5 și 9%, iar cele de lux să fie taxate mult mai mult. Cred că un nivel de TVA între 5 și 10% este unul acceptabil, pentru că 24% este mult prea mult”, a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că ACA sprijină introducerea caselor de marcat la târguri pentru a fiscaliza toate standurile și pentru a putea oferi consumatorilor bonuri de casă.

„Noi suntem pentru fiscalizare și în târguri. Toate standurile să vină cu casă de marcat, să dea bonuri de casă, inclusiv cei cu utilaje. Noi, combinatul și institutul, venim la târguri cu marfă cu factură, plătim impozite și taxe, dar vine unul cu un stup de două milioane de lei (n.r..lei vechi), fără TVA, pe care noi îl vindem cu 3,2 milioane de lei (n.r. lei vechi) și niciodată nu vom ajunge să vindem cum o fac ei. Sunt cazuri când unii vin la noi la târg, cumpără protofil (n.r. medicament pentru albine) cu baxurile și noi nu mai avem la stand, dar îl găsești pe urmă la ei, la preț dublu, dar fără acte. Este o mare problemă. Am vorbit cu Ministerul Finanțelor pentru a fiscaliza aceste târguri. Noi avem case de marcat, surse de curent, tot ce ne trebuie. Fie că este persoană fizică, fie juridică, ar trebui să ne supunem toți unor rigori fiscale, pentru că altfel ei se dezvoltă și noi sucombăm”, a explicat Ioan Fetea.

Ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii se deschide vineri iar la eveniment participă vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La târgul organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma apicolă din Băneasa, bucureștenii sunt așteptați de vineri până duminică, în intervalul orar 10,00—18,00.

Târgul Național al Mierii are rolul este de a promova apicultura și consumul de miere în rândul românilor, în condițiile în care România are cel mai slab consum din Europa.

Cei peste 100 de expozanți care vor fi prezenți — apicultori și firme specializate — își vor etala produsele într-o gamă extrem de diversificată: de la produsele apicole obținute direct din stupină până la produse apicole condiționate sau alte preparate derivate din produse apicole— suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.

De acest târg vor putea beneficia și apicultorii, deoarece vor fi prezente și produsele dedicate acestora — stupi și componente, utilaje și alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriție, cărți de specialitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.