Susţinătorii independenţei catalane nu se tem de un eşecul din Scoţia

0

Susţinătorii independenţei catalane nu se simt descurajaţi de respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi, considerând că pentru ei este important că un astfel de plebiscit a avut loc, relatează The Guardian, în ediţia electronică de vineri.

„Ce s-a întâmplat în Scoţia este exact ce ne aşteptam să se întâmple”, a declarat vineri Ricard Gené din cadrul Adunării Naţionale Catalane, una dintre mişcările proindependenţă din Catalonia, care militează pentru organizarea unui referendum, informează Mediafax.

Mesajul care trebuie reţinut este acela că referendumul a avut loc, a subliniat el. „Pentru noi este important că scoţienii au putut să voteze şi să îşi exprime voinţa colectiv cu privire la viitorul lor”, a declarat el. „Ceea ce simţim cu adevărat este dorinţa de a avea posibilitatea să votăm. Pentru aceasta luptăm”, a adăugat militantul.

Mesajul lui a avut ecou online, unde militanţii proindependenţă de pe Twitter au invocat votul din Scoţia ca exemplu de urmat de către Spania. „În Scoţia au votat ieri şi până la urmă nu a murit nimeni. Suprinzător?”, scrie o persoană. „În Scoţia, campania pentru DA a pierdut, dar democraţia a câştigat. Spania are multe de învăţat”, scrie o altă persoană.

Parlamentarii catalani ar urma să voteze o lege, vineri după-amiază, care să permită organizarea legală a unui referendum fără caracter coercitiv la 9 noiembrie. „Este o zi foarte importantă”, a declarat Gené, adăugând că Adunarea Naţională organizează un miting în această după-amiază în faţa Parlamentului catalan pentru susţinerea noii legi.

La începutul săptămânii, ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a declarat că Guvernul se va folosi „toată forţa legii” pentru a bloca orice tip de vot în Catalonia, sugerând că Executivul de la Madrid va contesta legea catalană la Curtea Constituţională spaniolă.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.