Piloții români se școlarizează pentru a zbura cu F 16
Primii militari ai Forțelor Aeriene Române care vor urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16 vor pleca marți spre Portugalia cu o aeronavă militară.
„Detașamentul este format din 23 de ofițeri și maiștri militari din Forțele Aeriene: piloți, personal tehnico-ingineresc și specialiști în planificare. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module și se va desfășura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani”, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) remis luni AGERPRES.
Programul strategic „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilități aeriene inițiale și ulterior, gradual, a capabilității finale cu avioane de generația a cincea, parcurgând o perioadă de tranziție asigurată cu avioane F-16.
„Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 și vor fi operaționale din 2017, iar pregătirea piloților va fi făcută în două etape — prima în Portugalia și a doua în România”, se mai arată în comunicat.
Avioanele F-16 achiziționate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condițiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.
Pentru realizarea capabilității operaționale aeriene conform Legii nr. 240/2013, este necesară și realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene, necesară operării avioanelor F-16.
În acest sens, au fost inițiate proiecte finanțate prin programul NATO de investiții de securitate, precum și prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiții naționale în perioada 2014-2016, aflate în diferite faze de realizare, arată sursa citată.