Corina Creţu, audiere „de foc” în cadrul comisiilor PE

0

 Corina Creţu, comisarul desemnat pentru Politică Regională, este audiată miercuri în comisia REGI din Parlamentul European, actualul europarlamentar urmând să răspundă la întrebările colegilor săi timp de trei ore. Votul în plen este programat pe data de 22 octombrie.

Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor din PE, că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă, întrucât cele mai multe erori în absorbţia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativă, informează Mediafax.

„Cred că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă. Cred că acest lucru este mult mai important inclusiv decât ajutorul şi fondurile pe care le oferim. Pentru că cele mai multe erori vin din această slabă dezvoltare administrativă. Cred că simplificările pe care noi le-am adus în acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe priorităţi importante”, a spus comisarul român, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de „simpatia” sa de a ajuta toate aceste state.

În ceea ce priveşte macrocondiţionalităţile impuse, comisarul desemnat a precizat că ele au fost impuse deoarece au fost învăţate „lecţiile crizei economice” şi sunt criterii „care trebuie să stea la baza unor investiţii solide, pentru că altfel nu înseamnă decât risipă de bani”.

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Creţu a declarat că o consideră „o măsură excepţională, care nu ar putea veni ca o surpriză, care ar fi la capătul unui proces foarte lung, în care statul membru este avertizat că trebuie să facă nişte paşi importanţi pentru reforme structurale”.

Întrebată dacă pledează pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Creţu a subliniat că există această dezbatere în legătură cu criteriul cel mai important în alocarea  fondurilor, dar până acum „singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor”. „Noi acordăm cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană”, iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord între PE, Comisia Europeană şi Consiliu.

„Pe de altă parte, cred că fondurile trebuie redirecţionate către nevoile oamenilor şi de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, să avem contribuţia autorităţilor locale, a partenerilor sociali, a organizaţiilor societăţii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetăţenii din această regiune au cea mai mare nevoie”, a mai spus ea. „Vă spun sincer, mă îngrijorează acest criteriu de viteză. Trebuie să ne gândim împreună în ce măsură acest lucru este posibil, dar, pe de altă parte, trebuie să facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate până în 2015”, a punctat comisarul desemnat.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.