Senat: Primarii, undă verde pentru prezenţa în AGA!
Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la propunerea legislativă prin care primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot fi reprezentanţii comunelor, oraşelor, municipiilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Şeful statului reclama faptul că legea anulează regimul incompatibilităţilor. Proiectul va fi trimis la Camera Deputaţilor.
Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a preşedintelui şi a admis propunerea de lege în forma trimisă spre promulgare cu 56 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi trei abţineri.Propunerea urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz, informează romaniatv.net.
Potrivit propunerii iniţiate de mai mulţi senatori PSD, primarii şi preşedinţii de CJ pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală printr-un act administrativ.
În cererea de reexaminare, preşedintele susţinea că proiectul de lege conduce la “eludarea regimului incompatibilităţilor”, persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţilor în astfel de asociaţii fiind desemnate, la acest moment, prin hotărâre a consiliului local sau judeţean, „în condiţiile respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”.
“Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”, se arăta în cererea de reexaminare înaintată de către preşedinte Parlamentului.
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice a fost iniţiată de senatori şi deputaţi PSD, iar Senatul a fost prima cameră sesizată.
Camera Deputaţilor a adoptat, în iunie, un proiect de lege iniţiat de câţiva parlamentari PSD prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţeni pot deveni membri în consiliile de administraţie ale societăţilor de utilităţi publice. Până acum, includerea acestora în consiliile de administraţie ale acestor companii constituia motiv de incompatibilitate, fiind foarte numeroase cazurile în care aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate.
Propunerea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la data de 24 iunie, cu 215 voturi pentru, 36 împotrivă şi 62 de abţineri.
La dezbateri, Opoziţia a acuzat că, prin această propunere legislativă, se încearcă să fie scăpaţi primarii incompatibili, dar acest lucru nu se poate întâmpla, pentru că legea nu se aplică retroactiv. Reprezentanţii PDL spuneau că, în acest caz, se încearcă obţinerea unei clemenţe din partea judecătorilor în privinţa incompatibililor, având în vedere că se adoptă acest proiect.
Proiectul a fost respins anterior de Senat.