Culturile de rapiță, orz și grâu nu sunt în pericol

0

Procesele vegetative la culturile de rapiță, orz și grâu se vor desfășura, în general, normal cu preponderență în zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării, în timp ce rezerva de umiditate din solul agricol se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Oltenia, Bant și Maramureș, se arată în prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 2 – 6 octombrie, potrivit Agerpres.

Conform specialiștilor, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Oltenia, Banat, Maramureș, pe suprafețe extinse din Crișana, vestul Munteniei, local în nordul și sudul Transilvaniei, sud-estul Dobrogei. În cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Munteniei, local în sudul Transilvaniei și vestul Crișanei, se vor menține deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică și extremă).

În condițiile menționate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu) aflate în primele faze de vegetație (germinare, răsărire și înfrunzire) se vor desfășura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării și în ritmuri ușor mai lente în restul teritoriului agricol și pe suprafețele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prășitoare și pomi-viticole, fazele de coacere și maturare vor decurge în condiții relativ bune.

De asemenea, la hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplină (70-100%) și recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Cultura de sfeclă de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică și recoltare, iar la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Pomii fructiferi și vița-de-vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor și a lemnului, recoltarea și îngălbenirea/căderea frunzelor. Speciile de toamnă (rapiță și orz) vor parcurge fazele de germinare-răsărire (30-100%) și înfrunzire (2-4 frunze), în majoritatea regiunilor agricole, în timp ce la grâul de toamnă semănat pe suprafețe restrânse se vor semnala primele faze de vegetație, respectiv germinare-răsărire.

În general, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul 2—8 octombrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 5 și 18 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de normele climatologice.

Totodată, maxima aerului se va situa între 10 și 22 grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar minimele vor oscila între 2 și 13 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, mai coborâte în depresiuni, respectiv între—3 și 1 grad Celsius, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 9 și 20 grade Celsius, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile înființate în epoca optimă, precum și continuării însămânțărilor de toamnă.

Meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a teritoriului. În nordul și centrul țării, cantitățile de apă vor depăși izolat 15-20 l/mp.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.