Mobilizare generală la MAI pentru alegerile prezidențiale

0

MAI va mobiliza peste 30.000 de membri ai forțelor de ordine în misiunile din perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale iar în ziua votării vor fi angrenați peste 50.000 de angajați din toate structurile operative, care vor asigura buna desfășurare a procesului electoral, a anunțat joi ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la videoconferința cu prefecții, potrivit Agerpres.

Dintre membrii forțelor de ordine, 17.000 vor fi polițiști, 10.000 — jandarmi și 3.800 — polițiști de frontieră. „În această perioadă, MAI derulează prin structurile sale procedurile preliminare pentru asigurarea principalelor materiale necesare bunei organizări și desfășurări a scrutinului prezidențial — buletine de vot, ștampile, timbre autocolante”, a spus Oprea.

Ministrul a adăugat că prin grija MAE vor funcționa 294 de secții de votare în străinătate iar în țară vor fi organizate 18.550 secții de vot.

Potrivit lui Gabriel Oprea, prefecții au obligația să sprijine activitatea primarilor de aducere la cunoștința publică a delimitării și numerotării fiecărei secții de votare.

„Până vineri, 3 octombrie, împreună cu președinții tribunalelor, aveți de întocmit liste cu juriști și cu alte persoane, cu reputație bună în localitate, din rândul cărora vor fi desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorilor acestora. Până pe 22 octombrie, prefecții și primarii au sarcina de a asigura sediile pentru birourile electorale”, a precizat Oprea.

Vicepremierul a menționat că Regia Autonomă Monitorul Oficial va tipări 20.745.068 de buletine de vot iar confecționarea ștampilelor cu inscripția „VOTAT” și imprimarea autocolantelor care vor fi lipite pe cărțile de identitate revin în sarcina MAI. „Vor fi realizate 94.220 de ștampile cu mențiunea ‘VOTAT'”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne le-a transmis prefecților mesajul că MAI va fi „garantul desfășurării procesului electoral”, conform legii, și că rezultatul acestui proces „trebuie să reprezinte voința electoratului”. „Toate structurile MAI vor avea ca repere legalitatea și neutralitatea politică. Nu voi tolera nicio încălcare a atribuțiilor de serviciu din partea angajaților MAI”, a subliniat ministrul Oprea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.