Europa poate rezista o lună fără gaz rusesc

Share:

Europa poate să se descurce, cu ușurință, fără importurile de gaze din Rusia timp de o lună, dar s-ar putea confrunta cu mai multe probleme în cazul în care nu vor fi furnizate gaze în decurs de șase luni, a estimat comisarul european în exercițiu pentru energie Günther Oettinger, vorbind la o reuniune informală pe probleme energetice, ce s-a desfășurat la Milano, în perioada 5-6 octombrie, relatează miercuri agenția de presă ucraineană Ukranews, informează Agerpres.

Cu această ocazie, ministrul adjunct al dezvoltării economice din Italia, Claudio De Vincenti, a spus că Roma intenționează să continue construcția conductei Transadriatice, al cărei punct final va fi la Puglia (regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, aproape de Albania) în pofida opoziției localnicilor față de această conductă.

La reuniunea de la Milano, participanții au convenit asupra necesității creșterii nivelului de integrare reciprocă, prin dezvoltarea de proiecte comune în spațiul UE. Ca exemplu de succes au fost evocate proiecte de terminale de gaz lichefiat la Marea Baltică.

În ceea ce privește conflictul gazelor între Rusia și Ucraina, expertul britanic Alan Riley consideră că UE s-a situat, în cele din urmă, de partea Moscovei. Comisarul Günther Oettinger a încercat să ajungă la un acord între părți în următoarele condiții: un preț de 385 de dolari pe mia de metri cubi la gazele rusești livrate Ucrainei și furnizarea a circa 5 miliarde de metri cubi de gaze la acest preț către Kiev. Ucraina trebuie să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate, dintre care 2 miliarde în luna octombrie.

În opinia sa, prețul propus — 385 dolari — este cu mult mai mare decât prețurile pe care îl plătesc multe țări din Europa de Vest, în timp ce pe piața gazelor un rol semnificativ îl au costurile de tranzit. De aceea, spune el, prețul pentru Ucraina ar trebui să fie mai mic decât în cazul altor țări.

Cu toate acestea, aproape jumătate din gazele care ajung în această perioadă în Ucraina sunt furnizările într-un circuit în sens invers („revers flow”) din Norvegia, achiziționate de Kiev la un preț de aproximativ 340 dolari pe mia de metri cubi, după cum scrie miercuri Zerkalo nedeli.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.