Numărul morţilor în conflictul din estul Ucrainei creşte

Share:

Cel puţin 3.862 de persoane au fost ucise, iar aproape 8.900 au fost rănite în conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie, conform unui nou bilanţ anunţat vineri de Oficiul ONU pentru Coordonarea Asistenţei Umanitare.

Bilanţul anunţat anterior era de 3.300 de morţi.”Cel puţin 3.682 de persoane au fost ucise, iar 8.871 au fost rănite în estul Ucrainei, până pe 8 octombrie”, precizează agenţia Naţiunilor Unite, informează Mediafax.

Bilanţul include cele 298 de persoane moarte după prăbuşirea, în iulie, a Cursei MH17, aparţinând companiei Malaysia Airlines. Aproximativ 400 de persoane au fost ucise în Ucraina începând din 5 septembrie, data intrării în vigoare a armistiţiului între Administraţia proocidentală de la Kiev şi insurgenţii separatişti.

Pe de altă parte, liderul separatist al „republicii populare Doneţk”, Denis Puşîlin, a precizat că teritoriile pierdute în urma luptelor cu militari ucraineni vor fi „redobândite” doar pe cale politică, relatează ziarul rus Rosiiski Dialog, în ediţia electronică. „Suntem foarte indignaţi în legătură cu această situaţie şi, probabil, ar fi trebuit să luptăm până la sfârşit, până la victorie. Însă acest fapt ar provoca moartea mai multor persoane civile şi pagube materiale semnificative. Din acest motiv, facem tot posibilul pentru a soluţiona toate problemele pe cale politică”, a declarat Puşîlin, într-un interviu pentru Rosiiski Dialog.

El a subliniat că separatiştii nu vor permite ca teritoriile pierdute să se afle „prea mult timp sub controlul forţelor ucrainene”.”Vom încerca să redobândim aceste teritorii pe cale politică”, a afirmat liderul prorus.

Potrivit lui Puşîlin, contruntările între forţele ucrainene şi rebeli, în zona aeroportului de la Doneţk, continuă. El a menţionat, de asemenea, că separatiştii intenţionează să-şi deschidă „ambasade şi consulate” în mai multe state. „Avem un astfel de scop. A fost deja deschisă o reprezentanţă la Moscova. Recent, a fost inaugurată o reprezentanţă (a rebelilor proruşi) în Finlanda”, a declarat liderul separatiştilor de la Doneţk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.