Încă cinci persoane, cercetate de DNA în “dosarul Căncescu”!

Alte cinci persoane, între care doi directori din Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, sunt cercetate de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, în dosarul în care preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, începând din 7 octombrie până în 5 noiembrie, faţă de Claudia Corina Crăciun, director executiv Direcţia Administraţie Publică Locală din cadrul CJ Braşov. Anchetatorii spun că ea este suspectată că a săvârşit infracţiunile concurente de abuz în serviciu şi tentativă la abuz în serviciu.

Sub control judiciar sunt cercetaţi, pentru abuz în serviciu, Emil Cirică, director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului la data faptelor, Mircea Constantin Popa şi Ioan Boţoman, în timp ce Maria Gheorghieş, pentru complicitate la această infracţiune. DNA a dispus, în cazul acestora, ca pe toată perioada urmăririi penale să respecte restricţiile impuse de controlul judiciar. Astfel, cât se află sub control judiciar, ei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să nu discute sub nicio formă cu celelalte persoane aflate sub control judiciar.Totodată, prin măsura dispusă, DNA i-a interzis Claudiei Corina Crăciun să iasă din ţară, iar celelorlalţi patru, să plece din judeţul Braşov, fără a informa în prealabil procurorul competent.

În cazul în care vor încălca obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu cea a arestării preventive.În dosarul şefului CJ Braşov este vizat şi deputatul Ion Diniţă, plenul Camerei Deputaţilor urmând să se reunească în 20 octombrie pentru a vota în privinţa cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi a propunerii de arestare preventivă a parlamentarului. Acest demers are loc după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a propunerii de arestare preventivă a deputatului Ion Diniţă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Potrivit procurorilor, cercetarea în stare de libertate a lui Diniţă prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol derivat din modalitatea şi împrejurările săvârşirii infracţiunilor, întinderea în timp a activităţii infracţionale, urmarea produsă (consecinţe deosebit de grave) şi calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracţională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane având funcţii de demnitate publică, înţeleg să îşi exercite funcţia.

„Încuviinţarea cererii de arestare preventivă a fost formulată şi în considerarea faptului că, lăsarea în libertate a inculpatului, ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influenţării martorilor/suspecţilor, dovadă fiind calitatea acestuia, relaţia cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian”, mai susţine DNA.

Deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. În acest dosar, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut în 6 octombrie de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat mai multe ore la DNA Braşov. Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă în cazul administratorul public al judeţului, Radu Ispas, şi al lui Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL.

Căncescu şi Bâgiu au fost prezentaţi a doua zi, în 7 octombrie, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. Propunerea a fost respinsă, cei doi urmând să fie cercetaţi sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat Ispas. Potrivit anchetatorilor, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, este cercetat şi el, pentru abuz în serviciu şi instigare la tentativă la această infracţiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.