Mogherini face primele vizite în Polonia, Ierusalim şi Fâşia Gaza

0

Noua şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, va efectua la sfârşitul săptămânii o vizită în Polonia, iar ulterior se va deplasa la Ierusalim şi în Gaza, unde speră „să revigoreze procesul de pace”, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Bruxelles.

Un alt semn al „priorităţilor” Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, care şi-a preluat funcţia sâmbătă, în acelaşi timp cu restul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, va fi întâlnirea de marţi cu noul secretar general al NATO Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică a formulat unele dintre cele mai dure critici din Occident asupra rolului jucat de Rusia în criza ucraineană, acuzând-o în mai multe rânduri că a trimis trupe să lupte alături de separatiştii proruşi în estul ţării, ceea ce Moscova neagă. Prima vizită oficială a noului şef al diplomaţiei europene într-o ţară membră a UE va fi joi în Polonia, care, împreună cu ţările baltice, este îngrijorată de atitudinea Rusiei faţă de statele vecine.

Federica Mogherini se va deplasa ulterior la Tel Aviv, la Ierusalim, în Gaza şi la Ramallah, începând de vineri până duminică, pentru „a sublinia prioritatea pe care UE o acordă acestei regiuni şi dorinţa de a juca un rol de stabilizare, de reconstrucţie şi a revigora procesul de pace”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Mogherini.

„Procesul de pace în Orientul Mijlociu este un subiect-cheie pentru UE”, a subliniat ea. „Ceea ce se întâmplă, în special în Gaza şi tensiunile din Ierusalim, sunt de importanţă pentru întreaga regiune”, a adăugat purtătoarea de cuvânt de la Bruxelles.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.