Nicuşor Constantinescu continuă să susţină că este victima DNA
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a revenit joi în ţară, a declarat la Tribunalul Bucureşti, că a fost în mai multe oraşe din SUA pentru a-şi trata cancerul şi că se ştia tot timpul unde era, iar în Turcia a mers la recomandarea medicilor americani.
„Vreau să dau declaraţie, de aceea am venit. Realitatea e alta. Dosarele de la DNA Constanţa şi DNA Bucureşti sunt cauze pentru care am fost reţinut, adus cu surle şi trâmbiţe şi televiziune. Ulterior, două instanţe m-au eliberat pentru lipsă de probe. (…) N-am fost citat legal în America. Am fost în San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranţa mea de viaţă este de maximum cinci ani. Am făcut biopsia la Hanovra şi m-am întors. Procurorul Bodeanu ştia de aceste aspecte medicale şi totuşi a spus că veau să fug”, a declarat Nicușor Constantinescu la Tribunalul Bucureşti, unde un judecător de drepturi şi libertăţi urmează să confirme mandatul de arestare emis pe numele acestuia în iulie, informează Mediafax.
El a spus că, după ce a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti, măsură confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti şi apoi la Institutul Naţional de Medicină Legală.”La Urologie, la Spitalul Sfântul Ioan, s-a confirmat diagnosticul, respectiv cancer de prostată, glison 9. Pe 7 ianuarie am încercat să caut specialişti pentru prelungirea speranţei de viaţă, care în cazul meu, era de maxim cinci ani”, a continuat Constantinescu, adăugând că nu s-a sustras niciodată de la urmărirea penală şi nici de la judecată şi, până să plec în SUA, a avut control săptămânal la Constanţa, unde s-a prezentat conform graficului.
Constantinescu a spus că a făcut o operaţie de prostatectomie radicală la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, după care a făcut două abcese: unul în pelvis, din cauza bacteriei Ecoli, şi i-a fost montată o drenă pe 20 aprilie şi scoasă pe 25 iunie, şi unul actual, subcutanat, descoperit la North Shore Cancer Institute din New York.
După cea de-a doua intervenţie de la Spitalul Johns Hopkins, ar fi făcut din nou complicaţii, fiindu-i perforate intestinul gros şi subţire. „Am drenă acum şi urmez tratament cu antibiotice solide şi lichide. În cazul primei infecţii, scoteau din mine zilnic aproape 500 de centilitri de puroi. Mi-au fost scoase glandele seminale, masculinitatea mea s-a dus. Mi-aş fi dorit să mai am copii. Am o soţie. La prima intervenţie au scos o tumoră cât o minge de handbal”, a declarat Constantinescu.
El a mai relatat că, în 18 iulie, am fost dus cu ambulanţa de urgenţă la spitalul North Shore Cancer Institute, unde i-a fost montată drena pe care o are şi în prezent, iar apoi a angajat o avocată în SUA şi a dat în judecată Spitalul Johns Hopkins pentru malpraxis.
„Am ţinut mereu legătura cu avocaţii mei, Cătălin Dancu, Marius Mocanu şi Alexandru Stan. Dancu a venit în iulie sau august în SUA şi a mers la toţi medicii care m-au tratat, respctiv doctorul Doru Paul, oncolog, urologul Cocioabă, doctorul Abrudescu – şeful Secţiei urologie de la spitalul North Shore. Întâlnirile au fost prentru adunarea de documente şi informaţii. Nu înţeleg de ce au fost puse în balanţă documente medicale în România. Din 18 iulie şi până acum, eu mă lupt cu această infecţie şi zilnic am urmat tratament cu antibiotice lichide şi solide. Am anunţat mereu la Consulatul român de la New York şi Ambasada din Washington adresa mea de corespondenţă. Mereu se ştia unde sunt. Cum m-am ascuns?”, a declarat fostul şef al CJ Constanţa.
El a mai menţionat şi că a anunţat că pune la dispoziţie orice document este necesar, dar nu a primit nicio solicitare oficială de a prezenta documente.
Privind procedura de extrădare, Nicuşor Constantinescu spune că a fost chemat în SUA în faţa autorităţilor judiciare, unde a mers cu avocata Ilona Vale şi a prezentat documente medicale similare cu cele depuse în dosarele din România.
„După verificarea lor, America a respins cererea de extrădare. A fost verificată inclusiv viza medicală. Eu pentru SUA nu am avut viză de turist, ci viză medicală. De aceea, mi s-a şi prelungit viza. Avocaţii mei m-au sfătuit să cer azil politic, cu motivul că România nu recunoaşte documente americane. Eu am refuzat aşa ceva”, a mai spus Constantinescu în faţa instanţei.
El a mai relatat că, în 15 – 20 octombrie, era în SUA şi frecventa spitalele din Queens şi Manhattan, unde medicii au ajuns la concluzia că starea sa de sănătate s-a ameliorat.
„Eu am renunţat prin semnătură la recomandarea lor de a nu mă deplasa cu avionul pe ruta New York – România. Ei spuneau să nu plec, dar eu am semnat pe proprie răspundere refuzul recomandării lor. În Turcia am ajuns la recomandarea medicilor din SUA, a căror recomandare de a rămâne acolo cu tratamentul am refuzat-o. Ei au spus să mă opresc la Istanbul cu toate documentele medicale şi să cer la o clinică de acolo punct de vedere. Am fost la clinica Neolife din Istanbul, la medicul Urfat”, a mai spus Nicuşor Constantinescu.
Astfel, susţine el, pe 25 octombrie a mers singur la Poliţia Aeroportului Istanbul, ştiind de la avocatul său că este pe lista Interpolului.
„Poliţiştii ştiau de cazul meu. M-au aşteptat, ştiau că în acea dimineaţă eu voi ajunge la Istanbul. M-au legitimat, au verificat documentele mele, biletele de avion şi hotel şi le-am dat numărul de telefon internaţional şi am convenit cu ei ca după ce termin treaba acolo să plec spre România. Când am ajuns la Istanbul am încercat să fac programare la medicul Urfat, dar ea a fost stabilită pentru ieri (miercuri, n.r.), la 14.00”, a continuat fostul şef al CJ Constanţa.
Între timp, a mai susţinut acesta, în 3 sau 4 noiembrie, a fost chemat de Poliţie pentru a discuta despre mandatul de arestare internaţional, iar în urma discuţiei i s-a pus în vedere să se prezinte pe 5 noiembrie, ora 13.00, în faţa unui procuror turc. La discuţiile respective, a fost şi o reprezentantă a Consulatului român la Istanbul şi un avocat turc pe care îl angajase atunci.
„Am convenit că azi (joi, n.r.) voi veni în România pentru rezolvarea acestor chestiuni. Am convenit să vin în România în mod voit şi neconstrâns de nimeni, la ora clar stabilită, ceea ce am şi făcut”, a spus, în încheiere, Nicuşor Constantinescu.
După această pledoarie, avocaţii au cerut instanţei să admită proba cu înscrisuri medicale de la toate spitalele menţionate de Nicuşor Constantinescu în declaraţia sa.
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a revenit în ţară cu o cursă de la Istanbul, în jurul orei 11.40, fiind preluat imediat de poliţişti. Nicuşor Constantinescu a fost reţinut, marţi, de autorităţile din Turcia, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.
Unul dintre avocaţii lui Nicuşor Constantinescu a declarat, pentru Mediafax, că acesta le-a spus judecătorilor că va veni de bunăvoie în România, joi, astfel că instanţa nu a dispus arestarea lui, în vederea extrădării. Potrivit avocatului, Nicuşor Constantinescu le-a arătat magistraţilor turci şi documentele din care reiese că el intenţiona să se întoarcă în România din SUA, de bunăvoie.
Dacă Tribunalul Bucureşti va confirma mandatul de arestare, Nicuşor Constantinescu va fi încarcerat în Arestul Poliţiei Capitalei. Ulterior, în funcţie de ce va spune medicul, acesta va rămâne în Arestul Poliţiei Capitalei sau va fi dus într-un spital penitenciar, au declarat pentru Mediafax surse din Poliţie.